Uden at afsløre for meget kan jeg godt røbe, at plottet i ´Hjerteløs´ tager udgangspunkt i organhandel og kvinders og pigers vilkår i Indien. Frem til midten af halvfemserne var det lovligt at sælge og købe organer i Indien. Det er det ikke mere, selv om loopholes gør, at der fortsat finder en ganske omfattende organhandel sted i Indien. Mere eller mindre lovlig, så er det en stor industri for landet, hvor ´kunderne´ valfarter fra mange dele af verdenen – inklusiv Danmark.

Det er ulovligt at købe og sælge organer herhjemme, og det er ulovligt for danske læger at deltage heri. Alligevel gør de det alligevel. Indirekte. For de patienter, typisk nyrepatienter, som har fået købt sig en nyre i fx Indien (eller andre steder i verden), kommer jo tilbage til Danmark for at blive behandlet efterfølgende. Så danske læger understøtter indirekte handlen med organer. Og at handlen går ud over fattige og fortvivlede mennesker rundt omkring i verden, herunder ikke mindst i Indien, er der ingen tvivl om. Det er den stærke (og rige), som køber den fattiges organer. Ikke omvendt selvfølgelig. Og en del af de fattige organdonorer bliver efterfølgende både syge og dør før tid. Som følge af operationen og tabet af et vitalt organ.

Læs mere herom i `Hjerteløs´og tag del i den vigtige debat. Er det rimeligt, at man køber et andet menneskes nyre? En vital legemesdel. Eller er det frastødende?