Nu sidder vi og skriver bogen i Aarhus præcis hvor der er et udbrud af Covid 19 og ud af 150 registrerede tilfælde er 85 af somalisk herkomst, 19 af libanesisk, 24 af 15 forskellige etniske grupper og 22 er med dansk herkomst.

Hovedparten af de smittede er mænd og alderen 24-60 år. De danske smittede menes at kunne henføres til en rustur.

Det betyder kort sagt, at vi ved, hvor udbruddet er centreret. Og her skal vi rette indsatsen hen.

Alligevel går hele byen i selvsving og gymnasier skal møde senere, folk helst blive hjemme, masker i busserne osv. Kæden falder helt af og atter skyder man desperat omkring sig med spredehagl.

Lad os lige tænke tilbage til Hjørring, som havde et udbrud af Covid19 midten af juni. Aktuelt er der INGEN i Hjørring som er smittet. Det formåede man at få kål på helt uden at hverken lukke byen, kræve masker til befolkningen osv. Men ved brug af sund fornuft, isolation af syge, afstand og god håndhygiejne ikke mindst.

Så koldt vand i blodet. Det er vigtigt at få belyst, hvorfor så mange mænd med somalisk baggrund har smittet hinanden. Mit bud – som du måske har set på bloggen – er, at det handler om livsstil og nok især fx fælles brug af vandpiper. I hvertfald er det livsstilen vi skal se på.

Jeg sammenligner det lidt med, hvis vi opdager et hul på motorvejen. Så lukker vi det hul. Vi lægger ikke ny asfalt i hele byen.

Det er også min pointe ifht udbrud – at vi får stoppet udbruddet, får sat målrettet ind og lærer af smittevejene. Men det involverer altså IKKE hele  befolkningen. Vi er nødt til at gøre indsatsen målrettet og andet giver ikke mening. Det er som at skyde gråspurve med kanoner.

Proportioner i indsatsen tak. En sådan proportion i indsatsen har vi savnet i hele forløbet – håber vi har lært lidt heraf og om ikke andet som befolkning nu kræver, at der kommer proportioner i indsatsen.

Tænk nu selv – brug din sunde fornuft, sæt dig ind i tallene – og ja – tænk selv!

PS – Ja jeg bruger min forside fra min sidste krimi om Anna Storm, Dødvande. Den foregår i Aarhus, som du måske kan se af forsiden :-).