Indrømmet – jeg er let at læse, når jeg møder dumhed. Jeg har aldrig lært at smile, når der ikke er noget at smile af. Kald det en kunst – eller en mangel.

Imorges skulle jeg handle morgenbrød hos den lokale bager i Aarhus. Ind kom jeg med min åndssvage mundble. Vi var knap gennem ekspeditionen, før  var min ekspedient var langt mere optaget af at råbe til en kunde bag mig end ekspedere mig “Du skal ha mundbind på!”….ingen reaktion. Hun råbte højere og højere – og nu havde hun råbt tre gange. Høfligt undlod jeg at vende mig om, men nu fornemmede jeg, at der stod en bag mig – og vendte mig om, hvor en ældre, dårligt gående mand på vel 85 år smilte undskyldende. Han kunne ikke høre. “Jeg sagde – du skal have mundbind på – og ellers må du købe et hos mig”. Jeg forsøgte spagfærdigt at sige, at han jo var undtaget, hvis han ikke kunne tåle det. Men her var ingen kære mor – for jeg måtte forstå, at ekspedienten selv havde en morfar, som død og pine skulle have mundbind på. Hendes åbenlyse vigtigste rolle som ekspedient i en bagerbutik var at belære os andre om vigtigheden – ja ligefrem nødvendigheden af et møgbeskidt mundbind.

Her var det så, at jeg tænkte “get me out of here”…så med duggede briller og et forbandet mundbind fik jeg betalt og det sidste jeg nåede at høre var et anstrengt “god dag”. Alt mens jeg næsten løb ud af butikken, mens jeg overvejede fremtidige alternativer til selvsamme bager. Jeg gider ikke coronapoliti og jeg gider ikke skeløjet social kontrol. Og da slet ikke i en butik, hvor jeg er kunden. Om det er et særlig Aarhus-fænomen ved jeg ikke.

Hvad der er værst er folks dumhed. Jeg har ikke et bedre ord. Dumhed som jo i stor grad afspejler samme dumhed, som regeringen lægger – og har lagt nu længe – for dagen. Jeg kan ikke forklare det med andet end dumhed.

Hvis du virkelig elsker din gamle, dårligt gående morfar på 85 år – så sørg for, at han kan se hvor han går! Et mundbind forhindrer hans udsyn i meget stor grad. Med og uden duggende briller. Selvfølgelig gør briller blot udsynet endnu værre, men mundbindet i sig selv begrænser dit udsyn, når du kigger ned. Er du i tvivl, så prøv selv! Sørg for at han IKKE falder – for ved du hvad – DET tager livet af ham. Fald tager livet af rigtig mange ældre – fordi de pådrager sig knoglebrud og kvæstelser – som ofte kan have dødelig udgang eller komplikationerne hertil. Men sådan argument gælder jo ikke i corona-tegneserien. Der er kun et spøgelse – og et spøgelse alene – og det er coronaspøgelset.

Jeg ærgrer mig over, at jeg ikke havde et badge i lommen – for så havde den ældre gentleman fået det. For han kunne åbenlyst IKKE tåle mundbind. Plus han havde undgået ekspedientens ydmygelse af ham. For det var en respektløs ydmygelse.

Forden ved et badge er, at omgivelserne ser dit badge – og så lader de dig være. Det bliver jeg mindet om hver eneste dag, fordi Mai jo IKKE tåler mundbind og konsekvent bruger sit badge. Folk kigger på badge og så ekspederer de hende uden yderligere. Så det gør livet lettere for alle de mange danskere, som IKKE tåler en mundbind og dermed er undtaget.

Vores badge kan købes på webshoppen – ligesom du nu også kan købe klistermærke til tøjet. Er du i Aarhus – kan du købe badges i vores butik på Klostergade 3 (JEWLSCPH).

https://forlagetliva.dk/mundbind-stickers.html

https://forlagetliva.dk/kan-ikke-baere-mundbind-badge-1.html