Jeg har ikke tal på de ufattelig mange vildledende artikler, som bl.a. Berlingske gennem coronakrisen har bragt. Berlingske er langt fra alene – det har været og er pressens historik gennem coronakrisen – at fakta igen og igen er udeladt, skævreddet, fordrejet osv – altsammen i jagten på frygt og for at understøtte regeringens narrativ.

Berlingske tager dog prisen idag.

De bringer en artikel ved Lars Henrik Aagaard med overskriften “Toplæger advarer mod coronasmitte hos børn” – og så giver de den ellers fuld gas i artiklen, hvor læseren må forstå, at det ser skidt ud med mén efter corona hos børn. Overskriften pryder selvfølgelig også forsiden. Vi må og SKAL være bange synes at være Berlingske´s bedste vurdering.

Fejlen starter i overskriften. I artiklen indgår en sygeplejerske Selina Kikkenborg Berg og en læge Jane Agergaard. Den første vil lave en spørgeskemaundersøgelse og den anden har set nogen unge, som hun er bekymret for og så mener hun “at der godt kunne komme en del senfølger i de aldersgrupper (unge)…”.

Man må kort sagt ud fra artiklen forstå, at  børn skal vaccineres. For det er den klare følelse man efterlades med, når man læser hvordan det angiveligt efter Berlingskes ydmyge vurdering ellers kan og vil gå helt galt for de stakkels børn.

Hvis Berlingske i deres research end ikke har styr på deres kilders baggrund (her kaldes en sygeplejerske læge) og præmissen for deres vildlende overskrift “Toplæger advarer…” – så afslører det jo en meget lemfældig omgang med fakta i det hele taget. Hvilket også afsløres i artiklen. Der fremsættes påstande om long-covid hos børn, som ikke lader sig dokumentere og ej heller dokumenteres i artiklen, som primært bygger på mavefornemmelser og en fornyet jagt på frygt.

Børn og unge får stort set ingen eller meget få symptomer ved COVID-19. Selv uden symptomer udvikler de et effektivt immunforsvar overfor fornyet infektion og bidrager dermed til netop flokimmuniteten.

Der kan meget vel være nogle børn, som får senfølger – ligesom vi ser efter andre infektionssygdomme – men det giver ud fra nuværende videnskabelige litteratur og dokumentation ikke anledning til nogen som helst advarsel. Når man læser litteraturen og den foreliggende evidens, er der da således intet, som tyder på, at vi skal være særligt bekymrede. Er du selv i tvivl – så kig dig omkring.

Tænk selv – og kræv altid dokumentation, når du læser noget frygt-inducerende vås!

Mere fakta – mindre frygt!

 

PS. Berlingske har ændret deres overskrift på netavisen til Topforskere. Højst sandsynligt efter henvendelse fra ikke alene mig men også mange andre vågne mennesker, som sætter pris på og søger fakta.

Ifølge underoverskriften står der således:

“Ifølge et stigende antal studier risikerer børn i næsten lige så stort omfang som voksne senfølger af covid-19 – i nogle tilfælde i over et år efter selve smitten.”

Det er IKKE korrekt og når man søger på pubmed.org (hvor lægefaglig videnskabelig litteratur ligger) lader denne voldsomme (og ulogiske) påstand sig IKKE dokumentere. Jeg har bedt journalisten og chefredaktøren om en referenceliste, som underbygger Berlingskes voldsomme og frygtindgydende påstand.

Ifølge de presseetiske regler bærer et medie ansvaret for at tilvejebringer dokumenterede påstande – i ovenstående tilfælde er påstanden decideret løgn og lader sig IKKE dokumentere. Dermed forsømmes god presseskik. Det gjorde det allerede ikke, da de udråbte en sygeplejerske til toplæge – hvilket i mine øjne vidner om en meget lemfældig omgang med fakta.