Jeg har netop læst, at der findes en fb-gruppe “Farvel til “Godnat og sov godt”-bogen”. Det er jo lidt Davids kamp mod Goliat, al den stund, at et stort forlag som Gyldendal fortsat udgiver bogen. Men hensigten er god og agtværdig. For selvfølgelig skal (og må) man ikke lade barnet græde sig i søvn.

Det er meget simpelt – et barn som kalder – skal høres. Længere er den ikke. Og for babyen er gråden netop en del af barnets sprog. Så et barn der græder skal høres og trøstes. Det giver barnet en grundtillid – ikke mindst til forældrene – som bliver afgørende for barnets senere trivsel, nærhed til forældrene, tiltro til andre osv. At blive hørt og set er afgørende helt fra første øjeblik.

Der findes rigtig mange ting, som man kan gøre for at få baby til at sove. Også afgørende ting, som helt udelades i mange populære søvn-bøger (selvfølgelig ikke min egen Børns søvn- din lille sovetryne).

Og det er mørke! Ganske enkelt mørke. Det at dæmpe belysningen lidt før barnet skal sove samt holde det mørkt – hele tiden også om natten – gør underværker. Det er afgørende for god (og fortsat) søvn. Så er det også vigtigt, at barnet lægges tidligt nok (og samme tid hver aften). Men alt det kan du læse om i min bog (som du kan låne helt gratis på biblioteket).

Sidst men ikke mindst kan man også læse barnet i søvn. Jeg har skrevet bogen, Anna drømmer, som får børn (og andre) til at falde i søvn. Den kan både lånes som almindelig bog, e-bog og som lydbog. Sidstnævnte viser sig at selv voksne falder i søvn til. Bøgerne kan selvfølgelig også købes.Læs mere på www.forlagetliva.dk

Jeg har jo i mange år interesseret mig meget for søvn – ikke mindst børns søvn – og underviser heri løbende. Både kurser og foredrag. Jeg har over årene udviklet en søvncoach- uddannelse over to dage. Den er for alle, som ønsker at kunne rådgive andre (børn som voksne) om søvn. Du kan læse mere om kurserne på www.livakurser.dk

Har du spørgsmål er du altid meget velkommen til at skrive til mig på vibeke@vibekemanniche.dk