Censur har været – og er – et gennemgående tema under coronakrisen. Du må meget gerne sende mig mails osv herom på min mail vibeke@vibekemanniche. Både hvis du har modtaget åbenlys censur omkring min person men også andre eksempler. Jeg vil (sammen med andre fagfolk som har oplevet samme grove censur) samle dem sammen og dokumentere censuren under coronakrisen.

Om censuren har været efter påbud fra regeringen eller på journalisternes eget initiativ forbliver et spørgsmål. At regeringen under coronakrisen på forskellig vis har forsøgt at påvirke pressen står soleklart. Senest i forsøget på at fjerne ordet “ordre” i pressens gengivelse af statsministerens ikke-lovformelige krav om at mink skulle slås ihjel. Men der findes også en hel del andre eksempler.

Pressen – den 4. statsmagt – har I mine øjne spillet gevaldigt fallit i coronakrisen. De har generelt ageret den logrende puddelhund og været fuldstændig ukritisk indtil for ganske nylig. Og er det til dels fortsat. Det har jeg talrige eksempler på – ikke alene fra mig selv men fra en del af mine kollegaer. Hvor pressen – eller navngivne journalister og chefredakører har sat kikkerten for det blinde øje og/eller forsøgt at få vinklet en historie i en særlig retning. Motiverne hertil kan være alt fra ønsket om mediestøtte, dumhed, frygt, behagesyge, magtønske, dovenskab og meget mere. Måske en kombination af alle.

For mig eget vedkommende har jeg været censureret siden 17. marts 2020. Nedenfor nævner jeg blot nogle episoder af mange og bringer dokumentation for censuren på TV2 Nyhederne.

1) Det hele startede med at jeg gav et interview til BT 6 timer før Mette Frederiksen lukkede landet helt ned. Jeg forudsagde hvad der ville ske hvis man lukkede ned – og fik ret – samtidig med at jeg påpegede de fredelige coronatal. Og fik ret. BT bragte artiklen 24 timer efter og da med tydelig defamering og latterliggørelse for øje. Bistået af Christian Weyse.

2) Så fulgte DR Detektor, hvor journalisterne nægtede at forstå procentregning og positivprocenten, samtidig med at de krænkede mine immaterielle rettigheder. Enten fordi de vitterlig er og var dumme – eller fordi at min fortælling ikke passede ind i frygt-fortællingen. Måske en kombination.

3) Så var der larmende tavshed. På trods af mine daglige blogindlæg og mange henvendelser fra min side af til pressen i bred forstand. Pressemeddelelser om væsentlige fund og udviklinger. Larmende tavshed.

4) Så  udgav Mai og jeg “CoROpå – en samtalebog om COVID-19” som INGEN i pressen fandt anledning til at omtale. INGEN. Hverken anmeldelse, omtale eller andet. Larmende tavshed. Det har jeg aldrig oplevet før – og har immervæk skrevet vel 35 bøger!

 

5) En af landets dygtigste statistikere og jeg forsøgte at få bragt et læserbrev med en kurve, som klart viser, at mundbind i det offentlige rum fik smitten til at stige (i hvertfald ikke falde). Det tog Berlingske 1 time at takke nej, Politiken 2 timer og JP svarede aldrig.

6) Så mente TV2 Nyhederne, at jeg skulle sættes i forbindelse med konspirationsteorier – på trods af, at jeg ALDRIG har haft noget som helst med disse at gøre. Sagen ligger retmæssigt hos Pressenævnet.

Alt dette (og meget mere) på trods af, at jeg 1) har haft og har stor indsigt i ikke alene COVID-19 men smitsomme sygdomme ifht folkesundheden samt 2) haft mangeårigt tæt samarbejde med pressen. Begge ting har man ladet fuldstændig hånt om og jeg blev pludselig persona non grata. Hvorfor? Der er nok mange svar – men et af dem er, at min fortælling – baseret på fakta – jo ikke passer ind i pressen frygt-jagt. Klik-jagt. Her passer til gengæld fx Anders Randrup – på trods af han stort set gennem hele forløbet har taget fejl – og endnu mere fejl end Kaare Mølbak. Men alligevel toner Randrup frem igen og igen med den ene mere ejendommelige vurdering efter den anden. Uden hold i hverken fakta eller empiri. Men han passer perfekt ind i pressens jagt på frygt og BREAKING. Lone Simonsen er et andet godt og sørgeligt eksempel.

Herudover er der selvfølgelig journalisters personlige holdning. Meget vel en holdning, som de hen over kaffen, øllen eller hashpiben har smittet hinanden med. Sådan virker det i hvertfald på mig.

7) Og SÅ kom beviset for censur på TV2 Nyhederne!

Jeg har netop fået bekræftet og dokumenteret, at censuren har været og er udbredt på TV2 Nyhederne. Næppe alene hos journalisten Lars Bach Jørgensen og hans chef Jakob Kwon.

Her ser du en mail-korrespondance mellem en journalist (formoder han er uddannet som sådan) på TV2 – nemlig Lars Bach Jørgensen. Efter først at have vist interesse for data fra Rigshospitales maskestudie, som viser briller beskytter bedre end masker og mænd har øget risiko for smitte ved brug af maske (ikke signifikant) skriver han således til en seer:

søn. 29. nov. 2020 09.29 skrev Lars Bach Jørgensen <larb@tv2.dk>:

Vibeke Manniche regnes ikke for at være en troværdig kilde. Beklager.

søn. 29. nov. 2020 09.32 skrev Lars Bach Jørgensen <larb@tv2.dk>:

Jeg vil nok hellere sige, at hun nok regnes for en troværdig kilde blandt sølvpapirshattebærende fantaster, men ellers har diskvalificeret sig selv og sin videnskabelige integritet med en række rabiate påstande.

Gad vide hvor mange gange, at han har skrevet sådan til seer om mig? Jeg nægter at tro på, at det er første gang på de 10 måneder. Derfor send mig endelig mails og lignende, hvis du har oplevet det samme. Send gerne til vibeke@vibekemanniche.dk

Jeg vil gerne slå fast med syv-tommer søm – at ALT jeg (også) under coronakrisen har fremført er forankret i fakta. Min indsats og mit virke er forankret i fakta. Jeg ville ønske, at jeg kunne sige det samme om regeringen. Deres virke er åbenlyst forankret i frygt, gisninger, mavefornemmelser og ønske om magt. Jeg er tilbøjelig til at sige, at det samme gælder for store dele af pressen. Inklusiv Lars Bach Jørgensen. Useriøst, uvederhæftigt og reelt farligt for vores land. Det har jo allerede haft alvorlige konsekvenser for landet, at fagfolk som jeg er blevet censureret.

Selvsamme Lars Bach Jørgensen diskvalificerer sig ifht at fremstå som en objektiv journalist – og man får indtryk af en mand, som mest af alt lader sig styre af sine likes og dislikes.

Lad mig citere en af mine Fb-venner, som netop skrev til mig:

Os som ikke er læger bliver bare betragtet som sølvpapirshatte -men det er vel bedre end at være en klaphat

Hertil må jeg tilføje – jeg betragter Lars Bach Jørgensen som en ondskabsfuld klaphat. Det gode er så, at jeg trods alt ved, at jeg er 100 gange klogere end han er. Både når det gælder COVID-19 – men forstand i det hele taget. Det er en trøst – omend ringe. Rent intellektuelt er vi ikke ligeværdige, for der er jeg mange hestehoveder foran ham. Men mænd som ham er dog farlige for vores demokrati – og det samme gælder for nyhedschefer, som fx Jacob Kwon, som accepterer sådan “journalistik”. Det er pauvert, ynkeligt og farligt for et demokrati. Fake news.

Det skal tilføjes, at jeg har haft klaget til TV2´s øverste direktør Anne Stig Christensen og fået hvad der minder om en undskyldning fra nyhedschef Jacob Kwon.

De to mails fra Lars Bach Jørgensen vidner ikke alene om dårlig dømmekraft men om en useriøs og subjektiv håndtering af “nyheder”. Jeg har så retfærdigvis en del lignende historier om netop TV2 Nyhedernes håndtering af fakta og censur. Jeg er langt fra den eneste, som har disse erfaringer. Jeg er så måske den eneste, hvor det er skåret SÅ tydeligt ud i pap og bevisførelsen herfor åbenlys!

Apropos censur – så er vi jo rigtig mange læger som har oplevet censur. Her er jeg langt fra alene.

Læs denne indsigtsfulde og afslørende artikel:

https://www.scientificamerican.com/article/the-covid-science-wars1/?amp=true

Den nærmeste fremtid vil jeg sammen med andre, som også har været og er ramt af censur, samle data sammen om netop censuren.

Hvis man var en ordentlig journalist – med øje for fakta – så havde mange journalister for længst ikke alene erkendt at jeg havde og har ret – men også nysgerrigt spurgt til, hvad det var og er jeg har set i hele forløbet. Og haft ret i.

Samme transparens, som pressen retmæssigt efterlyser hos regeringen, magtudøverne, kommunerne osv – savner vi åbenlyst hos pressen. Det mener jeg vi må kunne stille krav om. I hvertfald for den del, som modtager mediestøtte og dermed er medfinancieret af fællesskabet – dig og mig. Pressen er ekstrem lukket hvad angår deres bevæggrunde, kilder osv.

Mit hjertes professor – som retfærdigvis også ER professor – har i hele forløbet nysgerrigt spurgt til, hvorfra mine data, analyse og tolkning er kommet fra. Det ville klæde andre med samme ydmyge tilgang til forstand, analyse, indsigt og erfaring. Men det kræver nok et vist intellektuelt overskud – og så er det lettere at defamere andre og sige at “jorden ER flad!” Hey Lars Bach Jørgensen – den er faktisk RUND!

DU kan bidrage til at komme censuren til livs.

Send mig meget gerne på vibeke@vibekemanniche.dk hvad du måtte have modtaget af lignende mails, beskeder, tilbagemeldinger osv om mig og andre læger/fagfolk. Du forbliver selvfølgelig anonym, men vi vil samle al dokumentation og fremlægge det. Heldigvis har vi blandt andet min uafhængige blog.

Du kan læse om censur og meget mere i “CoROpå – en samtalebog om COVID-19”. Den kan købes nedenfor eller lånes helt gratis på biblioteket.

https://forlagetliva.dk/coropa-en-samtalebog-om-covid-19.html