Rigshospitalets maskestudie blev offentliggjort i den forgangne uge – hvilket med god ret gav genlyd verden over. Ikke mindst fordi det viste, at mundbind/masker IKKE beskytter mod smitte med COVID-19.

Den første randomiserede undersøgelse i verden, hvor man undersøgte om mennesker med mundbind blev mindre smittet end folk uden mundbind/maske.

Der var INGEN signifikant forskel. Altså INGEN forskel! Alligevel gik sågar forskerne selv ud og gradbøjede på uvidenskabelig vis deres fund, hvorefter de sagde, at der var en lidt mindre risiko for smitte ved brug af mundbind.

Det er reelt forkert at fejltolke data på den måde – men velan det gjorde de så.

Tager vi de briller på – bogstaveligt talt – så er der faktisk endnu større beskyttelse mod smitte med COVID-19 for mennesker, som bruger briller!!! Ganske overraskende fund må man nok sige.

Kig på ovenstående kurve, hvor data er taget direkte fra Rigshospitalets studie. Grafen viser at dem, som brugte briller, blev mindre smittet end dem, som bruge mundbind/masker.

Der var dog ingen signifikant forskel, så derfor kan vi heller ikke sige, at briller beskytter mod COVID-19.  Trods alt. Ligesom vi heller ikke kan sige, at mundbind beskytter. Men vi kan sige, at briller ser ud til at beskytte bedre end masker/mundbind!

Skal man bruge forskernes egen retorik – ja så må budskabet være:

Briller beskytter en smule mod smitte med COVID-19 – og briller beskytter BEDRE mod COVID-19 end masker/mundbind gør!

Mon statsministeren nu vil komme med et brille-påbud?

Ja, du har ret – det er vildt – men det er reelt hvad Rigshospitalets forskning har vist! Det er ganske vist.