BT bringer en artikel, hvor de viderebringer oplysninger fra et studie og tolker, at så virker mundbind. Det er vildledning af læseren fra BT´s side. Igen. Det sker alt for ofte, at journalister fra fx BT tager sig den frihed at lave en MEGET frivol tolkning af nogle forskningsdata. Typisk data som passer ind i jagten på frygt og jagten på kliks. Det er reel vildledning af læseren. Igen!
Lad os holde fast i det eneste randomiserede studie vi har hvor mennesker med og uden mundbind blev testet ifht smitte. Nemlig Rigshospitalets studie – og det viste klart, at der IKKE er nogen forskel. Punktum.
Når man kommer noget for munden – som et mundbind – så er det selvfølgelig klart, at dråberne fra host, spyt, atjuu osv ikke udsendes på samme måde, som uden mundbind. Det siger sig selv. Og det er hvad studiet viser! Soleklart.
Men hold nu fast – vi smitter på rigtig mange måder! Vi får snot og spyt på fingrene (derfor håndvask/sprit), vi gnider os i næsen, munden og ikke mindst de tørre øjne. Vi hoster, hakker og spytter ind i mundbindet – tager fat i det, får snot på fingrene, kommer det i lommen. Tager fat i håndtag osv. Tager det gamle mundbind op igen – fuld af bakterier, herunder lortebakterier, og virus, herunder coronavirus, og tager det op til snuden og munden igen. Kort sagt noget forbandet svineri!
Så nej – studiet viser IKKE at mundbind som sådan beskytter mod smitte. Det viser, at dråberne ved host og nys ikke når så langt ud. Retmæssigt!
Tilbage bliver, at jeg atter må gentage, at du er fritaget for mundbind, hvis du ikke tåler det. Mange har gener i form af hovedpine, tørre øjne, nedsat syn, større faldtendens, udslæt osv. Så er du ifølge reglerne fritaget.
Det gule originale bagde – som du kunne se i Go Morgen Danmark imorges – kan købes her: