Rockwool-fonden har netop publiceret deres rapport over cirka 1200 børns liv – herunder deres brug af computer og TV i forhold til ikke mindst deres daglige motion eller mangel på samme. Undersøgelsen bekræfter på mange måder, hvad vi allerede ved, nemlig at rigtig mange børn bruger uhyggelig meget tid på stillesiddende aktiviteter som netop computer og TV. Det kan have ganske alvorlige konsekvenser for deres helbred – fysisk som psykisk. Vi ved, at det øger deres risiko for fedme, forhøjet blodtryk, tidlige åreforkalkningsforandringer  samt ikke mindst tristhed og egentlig depression. Vi har nu rigtig mange videnskabelige undersøgelser, som meget tydeligt viser disse sammenhænge. Det kan der ikke drages tvivl om.

PC og TV er selvfølgelig kommet for at blive og jeg bilder mig ikke et øjeblik ind, at det skal helt ´afskaffes´. Til gengæld er vi nødt til at begrænse tilgængeligheden samt sikre, at børnene OGSÅ bevæger sig, leger med andre ansigt til ansigt, snakker med forældrene  og ikke mindst også får sin søvn. Og det kræver handling og ansvar hos forældrene.

Så ud med TV og PC fra børneværelset – og mobilen slukkes (og fjernes) kl. 19. Så skal vi knytte vores kærlighed til sunde valg og sunde handlinger. Jeg er selvfølgelig pinlig bevidst om, at man ikke har givet sit barn TV på værelset med det ene formål at gøre det alvorligt syg eller tage livet af barnet. Men vi skal som forældre blive bedre til netop at vise børnene (og fortælle dem) at vi elsker dem – og at vi derfor IKKE giver dem TV på værelset, IKKE lader dem gå i seng alt for sent (så de ikke har overskud til næste dag), IKKE lader dem ligge med telefonen ved hovedet hele natten, IKKE lader dem spille meget voldelige spil, IKKE lader dem spille PC alt for mange timer men GERNE ser fjernsyn med dem, GERNE snakker med dem, GERNE spiller spil, GERNE laver mad med dem – kort sagt GERNE holder dem sunde og harmoniske! Sætter man kærlighed foran disse handlinger bliver de pludselig meget lettere at gennemføre, holde fast i og forklare barnet nødvendigheden af.

Se indslaget i dagens Aftenshow
http://www.dr.dk/tv/se/aftenshowet/aftenshowet-190#!/01:30