1 ud af 5 patienter med COVID-19 får efterfølgende indenfor 3 måneder stillet en psykiatrisk diagnose. Typisk angst. Det viser en større undersøgelse blandt mere end 62.000 amerikanske patienter med COVID-19. Og jeg forstår dem godt. Hos nogle af patienterne havde de forud også psykisk sygdom, men for cirka 6% var det første gang, at de fik stillet en psykiatrisk diagnose. Typisk angst, demens eller svære søvnproblemer. Hyppigheden var markant højere end for tilsvarende sygdomme som fx influenza.

Det vanvittige hysteri som har været og er forbundet med COVID-19 kan jo få den stærkeste sjæl til at skælve. Jeg så en patient udtale sig offentligt for nyligt med “ja, jeg lå jo der i hospitalssengen og så for mig ligposerne i Italien”. Netop og angstdiagnosen banker på døren. Coronaangsten og coronafrygten efterlader selvfølgelig patienter skrækslagne. Hvad havde vi ellers forestillet os?

Hvor er det dog sørgeligt. Umådeligt sørgeligt. Mennesker, som under normale omstændigheder ville komme sig over selvsamme sygdom uden yderligere, sidder nu efterfølgende og skælver bare de hører et nys i nærheden.

Jeg må sige, at studiet gør stort indtryk. Det bekræfter hvad vi ved, ser omkring os og hører fra de praktiserende læger. Men alligevel bliver jeg trist til mode, når jeg tænker på, at denne angst – en psykiatriske diagnose – alene handler om det coronahysteri, som er skabt af medierne og diverse magthavere. Også Mette Frederiksen. Suk. Ord slår snart ikke længere til.

Det gode budskab er så, at befolkningen er ved at vågne op. Medierne ligeså. Sådan da.

Og til dig min ven vil jeg sige – CoROpå – træk vejret, lad skuldrene falde ned – det skal nok gå altsammen!

Læs mere her:

https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(20)30462-4/fulltext

Sidder du og bekymrer dig – så håber jeg du vil finde trøst i vores samtalebog “CoROpå” – du kan købe den her eller låne den gratis på biblioteket. Måske en gave til en god ven eller familiemedlem, som trænger til opmuntring:

 

https://forlagetliva.dk/coropa-en-samtalebog-om-covid-19.html