Ja – det er jo ikke denne type ´kamp´ som vi plejer at spille mod Sverige. Men det føles for tiden næsten om en kamp – en kamp om at have ret.

New York Times havde den anden dag en interessant artikel om flere lande, som de mente havde underrapporteret antal døde i forbindelse med Covid19. Sverige var det eneste land de IKKE mente havde underapporteret. Danmark var ikke med i undersøgelsen.

Umiddelbart har Sverige haft flere døde som følge af Covid19 end Danmark. Dog er tallene næppe direkte sammenlignelige – og vi kan meget vel også have haft underrapporteret.

Vi har 15 grader og 42% luftfugtighed mens Stockholm har 9 grader og 54% luftfugtighed. Vi er længere fremme på foråret end Stockholm er. Som jeg jo har holdt fast i helt fra starten, ja, så kan vi i Danmark IKKE have en bragende epidemi med fx corona netop nu. Det lader sig ikke gøre og vi ser da også nu, at tallene herhjemme drasler ned. Ganske enkelt drasler ned. Det gør de ikke på samme måde i Sverige og ikke mindst Stockholm.

Herudover er der en etnicitet, som de har haft fremme i Sverige, hvor de første der blev registreret døde var somalier. Jeg har ikke formået at finde opgørelse over yderligere etnicitet blandt deres døde og smittede. Men det er bestemt meget væsentlige oplysninger. Også etniciteten herhjemme, hvor noget tyder på, at vi måske også har en vis etnisk forskel. De tal skal vi selvfølgelig kende før vi kan konkludere noget ud fra dette.

Tilbage er Sverige – jo, jeg mener fortsat, at de har grebet det meget klogere an end den danske regering har. Vi burde have gjort det samme. Det er jo ikke sådan, at det var enten total nedlukning af Danmark eller intet!

Jeg har tænkt meget over, hvorfor der er SÅ lidt fokus på sæsonvariationen herhjemme i den danske presse. Det på trods af at foråret jo for alvor er kommet og vores adfærd ude i solen netop tydeligvis forklarer en af de væsentlige grunde til at smitten falder – simpelthen fordi vi er udenfor med større fysisk afstand osv (nej enig – jeg behøver ikke at komme med remsen igen du kan den i søvne). Men det kan medierne desværre fortsat ikke. Vil du ikke lige hjælpe dem på vej?