Danske gravide indtager kedelig 3. plads over dem der drikker mest i hele verden!

Et nyt studie i The Lancet konkluderer, at Danmark ligger på en meget kedelig og skræmmende 3. Plads, når det gælder gravides alkoholforbrug.

I samme studie konkluderer man, at 1 ud af 67 gravide, som drikker, vil få et barn med føtalt alkoholsyndrom. Herudover har man koblet alkohol under graviditeten med spontan abort, dødsfødsel og for tidlig fødsel.

Tallene er skræmmende. Forklaringerne er mange, men en af disse væsentlige er, at de gravide er ´alkohol-generationen´- altså dem hvis forældre fejlagtigt troede, at de kunne lære deres teenagere at drikke med omhu. Og derfor selv købte alkohol til børnene. Det betyder, at de selvsamme børn op gennem ungdommen har drukket og drukket for meget. Og også gør det i graviditeten. Desværre er trenden fortsat ligedan, nemlig at forældre fortsat giver deres teenagere for meget alkohol og trenden må forventes at stige.

Man skal sætte ind på flere områder – ikke alene med kampagner og oplysning, men lovgivning og prissætning spiller også en væsentlig rolle for at mindske forbruget af alkohol. Med en målrettet indsats burde tallet kunne nedsættes markant – alternativt fortsætter den uhyggelige trend.

Mvh
Vibeke Manniche
Læge, Ph.d.

http://www.thelancet.com/pdfs/journals/langlo/PIIS2214-109X(17)30021-9.pdf

Lyt med på BBC Scotland kl. 11.45 hvor jeg var live i dag…og kommer med nogle af de gode grunde til den uhyggelige placering.
Lyt med :
http://www.bbc.co.uk/programmes/b087tqgq#play
1:57 henne