”Mod sorger skænkede Herren os håbet, søvnen og latteren”. Disse kloge ord fra Immanuel Kant har været min ledetråd de sidste 10 år – eller snarere 10,5 år. Fra min elskede mor blev alvorlig syg og til hun døde for præcis 10 år siden. Netop søvnen blev en vigtig del af min heling.

Jeg erkendte hurtigt, at skulle min afgrundsdybe sorg ikke helt puste livet ud af mig, så var min søvn afgørende og livsvigtig. Det gjorde mig til den elitesover jeg fortsat er. Stort set alle kan lære at sove godt – blot de gør PRÆCIST som jeg siger. Det er generelt alt for lidt vi fokusere på søvnens betydning for ikke alene helbredelse ifht såvel psykisk som fysisk sygdom, men også ifht livsglæde, humør, arbejdsglæde, kærlighed osv. God søvn er vanvittig vigtig for os alle og vedkommer os alle. Ikke mindst når vi slår os på livet.

Jeg kommer gerne forbi og deler ud af mine effektive søvnråd – selvfølgelig tilpasset målgruppen. Alle har brug for god søvn – men langt fra alle får tilstrækkelig og god nok søvn. Det sætter sin spor på humør, indlæring, sygelighed, vækst, produktivitet, parforhold, venskaber…fortsæt selv listen.

PS. Latteren er også vanvittig vigtig. Aldrig har jeg grint (og grædt) så meget som da jeg var i dyb, dyb sorg. Oftest blev min gråd afløst af latter, fordi min mand typisk fik sagt noget sjovt. Hver gang mærkede jeg, hvor helende latteren netop er.