Vi har en socialdemokratisk regering. Hedder det sig. Bistået af en sundhedsminister som påstår, at tilhøre SF. Jeg erindrer gentagne gange, hvor selv samme regering igen og igen og igen plæderede (med god ret) for højere afgifter på sodavand og øl. Nu har de så selv sat dem ned!

Vi ved at tilgængelighed er afgørende for et forbrug – af ikke mindst sodavand, øl, tobak osv. Og prissætning er en ganske væsentlig måde at styre en tilgængelighed.

Jeg har ikke meget andet at sige til afgiftsnedsættelsen, at regeringen skulle skamme sig. Ganske enkelt. Vi slås allerede med et væld af livsstilssygdomme som fedme, forhøjet blodtryk, åreforkalkningssygdom osv – og så er det på INGEN MÅDE lettere adgang til usunde ting som netop alkohol og sodavand, som vi skal satse på. Tværtom. Og grænsehandlen? Det er noget usandsynligt vås. En dårlig undskyldning, som vi nu har bildt hinanden ind i mange år. Det rigtige regnestykke handler IKKE om grænsehandlen, det handler om hvor mange flere der med de lavere afgifter kan drikke sig til et elendigt helbred. Vel at mærke med alle de store omkostninger i samme forbindelse – menneskeligt som økonomisk. Det er pinligt for regeringen. Ikke mindre end pinligt!