Vejen til sunde, glade og ikke mindst kvikke børn går gennem en god nattesøvn! Det er der intet nyt i, der er bare mange forældre, som har glemt søvnens vigtige og helende virkning.

1 ud af 4 danske skolebørn er trætte HVER morgen, når de skal i skole. Det viser en undersøgelse (Skolebørnsundersøgelsen) fra Statens Institut for Folkesundhed. Den viser også, at skolebørnene aldrig før har været så trætte i deres hverdag, som nu. Tallene er indsamlet i skoleåret 2013-2014 og viser, at 78,2 procent af eleverne mindst én gang om ugen er trætte om morgenen, når de skal i skole. I 1988 var kun 31 procent trætte mindst én gang om ugen.

Det er egentlig beskæmmende at læse. For hvor har vi forældre dog gjort af forstanden? Forklaringen til at børnene sover for lidt er meget simpel. Det skyldes ikke alene at forældre har glemt at holde fast i sovetiderne (som de helt sikkert selv blev opdraget med), men også fordi at tablets, smartphones, TV osv har sneget sig med børnene i seng. Ganske enkelt. De ligger og spiller spil, sender sms´ere, snapchats osv. Hvorfor? Fordi vi forældre ikke sætter grænser herfor. Så enkelt er det. Og alligevel svært. Det er ikke børnene, som vi skal tage fat på. Det er forældrene – som skal agere som – ja, forældre.

Hvad gør manglende søvn så? Det går ud over barnets indlæring. Gør barnet dummere. Det gør barnet tykkere, lavere og mere sur og tvær. Det øger også barnets risiko for sygdom og bliver barnet syg, har det sværere ved at blive rask. Søvn en fantastisk som heling. Ikke mindst ved infektionssygdomme.

Der er kort sagt meget godt at sige om en god søvn. Og der findes masser af simple og effektive råd. Du kan læse om dem i min bog ´Børns søvn – din lille sovetryne´. Bogen omhandler OGSÅ skolebørn. Den kan købes eller lånes som såvel almindelig bog som e-bog.