Nogle gange indhenter virkeligheden fantasien.

I tirsdags udkom min krimi “Dødvande” – og et væsentligt omdrejningspunkt i krimien er forurening fra en nedlagt kemiske fabrik herunder giftdepoter. Og ikke mindst konsekvenserne heraf. På kort og på lang sigt.

Da jeg skrev bogen, lavede jeg af gode grunde en del research omkring netop forurening og vandforurening. Samt konsekvenserne heraf. En del kendte jeg naturligvis allerede godt til som læge og anden måtte jeg sætte mig yderligere ind i.

Jeg forstår godt, at man er bekymret i Billund kommune – og jeg forstår udmærket, at beboerne er bekymrede. Ikke mindst omkring Henne.

Man har fra Grindsted værket deponeret gift i mange, mange år og senest har det vist sig, at der hvert år udledes 100 kg vinylklorid i Grindsted Å og videre i Varde Å. Det har nylige undersøgelser fra DTU vist og meget tyder på, at forureningen fortsætter og vil gøre det fortsat i rigtig mange år.

Man har kendskab til mangeårig problemstilling med giftdepoter fra Grindsted værket, men spørgsmålet er jo så, hvor længe giftdepoterne har lækket gift, hvor meget og hvilke gifttyper. Det præcise overblik tvivler jeg på, at man har.

Man bør selvfølgelig interessere sig for i hvilket omfang giftudsivningen allerede har sat sine spor. Om der er født flere børn med misdannelser og flere dødfødte end øvrige steder i landet. Man bør også interessere sig for om der er fundet ophobning af kræft i området over de seneste nok 50 år – men især de seneste 20 år bør man kunne trække relevant statistik fra diverse databaser. Det bør være en opgave for Syddansk region, Billund Kommune at tage fat på i tæt samarbejde med Sundhedsstyrelsen. Det synes jeg befolkningen i det ganske omfattende, berørte område bør have krav på.

https://ing.dk/artikel/dtu-tal-afslorer-voldsom-forurening-gammelt-giftdepot-grindsted-210120

Læs “Dødvande” – du kan også låne den på biblioteket eller ereolen som ebog. Det behøver ikke koste dig andet end besværet :-).