Mens jeg skriver bogen “Sov godt – din vej til bedre søvn” bringer jeg dagligt et godt søvnråd. Du er også meget velkommen til at sende mig spørgsmål på vibeke@vibekemanniche.dk

Det ALLER-vigtigste når vi skal sove godt er mørke. Mørke får hjernens koglekirtel til at danne mere melatonin (populært kaldet søvnhormonet). Selv dæmpet belysning får det til at stige. Mens lys får det til at falde. Det betyder også, at du skal tænke meget over belysningen før du skal sove og når du skal sove (og sover).

Det betyder, at du helt lavpraktisk skal dæmpe al belysning minimum 30 minutter før du lægger dig til at sove. AL belysning – også på badeværelset. Netop badeværelset er der jo typisk meget stærk belysning på. Så skal du undgå AL skærmtid – også telefonen. Så skal du stille vækuret osv – gør du det FØR den sidste halve time. Når du så lægger dig til at sove, skal det være i mørke. Igen bælgmørkt. Tænk på fx hotellerne, når du rejser til fx Thailand eller USA. Der kan mørklægningsgardinerne gøre hotelværelset så mørkt, så du end ikke kan finde rundt. Og det gør hotellerne bevidst, for de ved nemlig godt, at glade gæster sover godt. Eller har gæsterne sovet godt – så er de glade Og netop jetlag kan besværliggøre søvnen.

Tilbage til mørket. Mørkt når du lægger dig – og det samme når du vågner om natten. Så skal du også holde fast i mørket – ikke tænde lys (heller ikke på badeværelset). Er du bange for at falde, så sørg for at have en lommelygte. Du skal undgå blåt lys så vidt som muligt, da det hæmmer melatoninproduktionen. Blåt lys er også hvad der kommer fra skærmene. Så tænk gerne over lommelygten og at den primært har rødt lys eller i hvert fald lyser så svagt som muligt og uden for meget blåt lys.

Mørklægningsgardiner er et must. Fordi værelset skal holdes mørkt indtil du skal åbne. Så vækker lyset dig.

Sovemasker anbefaler jeg (til voksne) hvis du sover i et værelse som enten ikke kan gøres mørkt nok eller du sover med en partner, som insisterer på at læse i sengen :-).

PS. Jeg har enkelte standhaftige anonyme (ja mere modige er I så ikke…) stalkere – I er IKKE velkomne her. Brug ikke krudt på jeres uforskammetheder. De læses ikke og I blokeres. Alle I andre gæve og ordentlige mennesker er hjertelig velkomne.