Aktuelt står vi med Covid19 uden at have en helt effektiv anti-viral behandling. Det betyder, at man er endnu mere afhængig af på en eller anden måde at styrke patientens immunforsvar og egen bekæmpelse af infektionen.

Senest har flere forskere peget på betydningen af god søvn som godt værn mod Covid19 og helbredelse herfor. Rationalet giver af mange grunde god mening.

SARS-CoV-2 trænger ind i kroppen via nogle receptorer på vores celler nemlig ACE-2 (Angiotensin-converting enzym), hvortil virus pigge hæfter sig og dermed får virus arvemateriale (RNA) adgang til kroppens celler i primært luftvejene og blodkar. Noget tyder på, at ACE-2 udviser døgnrytme.

Herudover har søvnhormonet melatonin en anti-inflammatorisk og fremmende virkning på immunforsvaret. Melatonin-behandling har af flere forskere været foreslået som del af behandlingen ved Covid19.

Søvn spiller således både en rolle ifht selve infektionens udvikling for kroppens forsvar mod virus indtrængning i kroppen, men også en rolle for bekæmpelsen af selve Covid19, når eller hvis man er blevet syg.

Immunforsvaret ved vi allerede har en døgnrytme og at immunforsvaret er stærkere, når vi sover godt. Søvn spiller således generelt en afgørende rolle for at bekæmpe infektioner.

Et nyt kinesisk studie har i øvrigt vist, at mennesker som bekymrer sig meget for Covid19 ikke overraskende bliver mere angste, depressive og sover dårligt.

Kort sagt tyder meget på – også ved Covid19 – at søvn er en del af behandlingen og forbyggelsen. Hvor dårlig søvn øger ens risiko for såvel Covid19 som andre infektionssygdomme. Studier vil fremadrettet kunne vise sammenhængen mellem dårlig søvn og Covid19  endnu tydeligere.

Rent logisk giver det alt sammen mening og man må grundlæggende sige, at det aldrig skader medd god søvn. Tværtom.

Min nye søvnbog “Sov godt – din vej til bedre søvn” udkommer i slutningen af september.

Bogen indeholder effektive søvnråd og forklaringer til hvorfor de virker. Plus selvfølgelig hvorfor søvn er den ultimative vigtigste enkeltfaktor, når det gælder et sundt (og langt) liv.

Du kan forudbestille bogen til særpris 199 kr (inkl forsendelse). Du får den tilsendt straks den er på lager cirka 1. september. Overfør på mobilepay 30934 (LIVA) og skriv navn, adresse og tlf. Bogen udkommer ultimo september. Prisen bliver 249 kr.

Hvis du er interesseret i at købe mere end 5 bøger til fx dit personale – er du velkommen til at sende en mail på vibeke@vibekemanniche.dk. Så finder vi en god samlet pris <3.

 

Er du interesseret i litteraturen – så på på www.pubmed.gov og søg på sleep Covid19 – så kommer der mange spændende videnskabelige artikler frem.