Hjerteløs her gennemgået samme redaktionelle bearbejdelse som de andre krimier. Plottet udvikles og gennemdrøftes nøje med min mand, hvor hver en detalje vurderes, analyseres og konfirmeres. For så efter nogle uger atter at gennem samme proces.

En redaktør har også læst løbende med på sidelinien, og er kommet med gode input og har ikke mindst sikret, at både plottet og historien hænger sammen. Denne gang har udfordringen i forhold til tiden været mindre end de andre tre krimier, eftersom at alt forløber på selvsamme tur.

Langt henne i processen gør jeg brug af testlæsere. Dem kan jeg ikke undvære. De bidrager med mange væsentlige ting. Det er helt almindelige læsere, der som eneste forudsætning har, at de skal have læst alle de andre krimier. Plus holde lidt af Anna Storm. Det nytter ikke noget, hvis testlæseren synes, at hun er en ged. Man skal holde af hende. I hvertfald lidt. Det er så heldigvis ikke svært at finde sådanne testlæsere. Nogle går igen og er andre er nye. Når jeg har brug for testlæsere, efterlyser jeg dem på Anna Storms FB-side, og i løbet af få timer, har de 4-5, som jeg skal bruge, meldt sig. De får så manus til gennemlæsning og skal så svare tilbage på nogle faste punkter. Deres tilbagemeldinger er meget værdifulde, og jeg tilpasser det endelige manuskript efter deres vurderinger. Ganske enkelt fordi de ofte rammer plet, og når jeg læser deres meldinger, kan jeg gerne se, at de har ret. For det meste da. Efter at jeg har fået manuskriptet tilbage fra testlæserne, er der ofte en del, som skal ændres, tilføjes, slettes osv. Jeg er altid testlæserne dybt taknemmelige for deres bidrag.

Når bogen er færdigskrevet og jeg ikke mener, at der er mere blæk tilbage i fyldepennen, sendes manuskriptet til korrekturlæsningen. Selv om jeg selv hver gang mener, at jeg har været manus grundigt og minutiøst igennem for stavefejl osv (og word hjælper én godt på vej) finder korrekturlæseren altid forbavsende mange fejl. Men det bekræfter jo blot, hvorfor netop professionel korrekturlæsning er så vigtig.

Mens bogen er til korrekturlæsning går layouteren i gang. Mere herom i morgen :-).