Lige nu diskuteres, om forældre skal kunne straffes for at udsætte barnet for husarrest. Jeg er kæmpe fan af den lovgivning og allerede er det forhold, som efter nuværende retningslinier for professionelles skærpede underretningspligt bør føre til underretning. Det fremgår netop til vejledningen til offentlig ansattes skærpede underretningspligt, at kendskab til husarrest kan være en af grundene til netop underretning.

Hvem er det så vi taler om? Hvilke børn? Det er i stor grad børn, og da især piger, at anden herkomst end dansk – typisk muslimske. Som en del af forældrenes massive, sociale kontrol får en del af pigerne netop husarrest – de må ganske enkelt ikke få udenfor hjemmets fire vægge. Det er husarrest.

Den anden gruppe børn er helt almindelige, danske børn – hvor forældre bruger netop husarrest – eller værelsesarrest – til en forkvaklet opdragelse. ´Jeg er sur på dig – gå ind på dit værelse´.

Det er et opdragelsesredskab – hvor elendigt det måtte være – som desværre fortsat bruges i dag 2019. Og dem der ikke kender hertil, ja, det skyldes at de som fx jeg selv – ikke har talt med børnene herom. Jeg har talt med flere tusinde børn gennem tiden – og jeg er blevet lige chokeret hver gang, når børn har fortalt hvordan husarrest fortsat bruges. Ofte fordi forældrene ty´r til den måde, hvorpå de selv blev opdraget. Dårlige vaner gives videre.

Når jeg har spurgt barnet, hvorfor han/hun får husarrest, har de ofte slet ikke kendt svaret udover ´fordi mor/far bliver sur´ og når jeg så har spurgt ´hvornår får du så lov til at komme ud igen?´- har svaret ofte været lige så hæsligt ´det ved jeg ikke, måske næste morgen´ .Dermed er barnet blevet straffet med husarrest på værelset, men i mange tilfælde også uden at få aftensmad. Det er selvfølgelig på ingen måde i orden – og hører IKKE opdragelse til 2019. Færdig. Forældre har rettighed og pligter – børn har rettigheder. Og de skal overholdes.

Så tak – jeg er stor fan af den stramning! Husarrest er en skændsel og tarveligt overfor børnene – og jeg er glad for, hvis denne ækle uvane kan forsvinde.