Da coronakrisen startede fik Seruminstituttet besked på, at ALLE data og tal skulle forbi Sundhedsministeriet før det blev offentliggjort. Et helt usædvanligt tiltag og aldrig set før. Oplysningerne har jeg fået konfirmeret fra kollegaer fra Seruminstituttet. Så den er god nok. Og aldrig set før. Nogensinde og jo helt usædvanlig ifht en så grov censurering. For et er hvad offentligheden har fået adgang til – noget andet er hvad vi er blevet forholdt!? Er tallene måske ligefrem blevet manipuleret med? Alt kan jo forekomme.

Senest så vi minkskandalen, hvor flere forskere også har fortalt i pressen og på twitter, at de havde haft data liggende længe, men først fik “lov til” at offentliggøre det flere måneder efter. Lov til? Er det statsministeren – landets diktator – de skulle have lov til det fra? Det lyder jo vanvittigt.

Censuren af forskningen er et verdensomspændende problem og udgør en trussel for ikke alene fri forskning men folkesundheden.

Man føler sig henført til Nordkorea – pointen er bare, at vi bilder os ind, at vi bor i et demokrati. Men det har intet med demokrati at gøre, når data først skal “godkendes” af en regeringsmagt. Så er det censur og leder tankerne hen på netop et diktatur.

Det undrer mig, at pressen ikke har langt mere fokus på disse foruroligende forhold for forskningen.

BMJ har her en fin editorial om emnet:

https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4425

ps.

Kurven er lidt interessante tal – positivprocenten med og uden Nordjylland – hvor massiv testning af de raske nordjydere fik positivprocenten til at falde og dermed kunne regeringen stolt sige at restriktionerne har hjulpet. Ren manipulation og synd for nordjyderne. Det har kostet dem dyrt den ubegrundede nedlukning og gør det fortsat.