Foråret er vores ven – også når det gælder smitsomme sygdomme som fx Covid-19.

Først til corona-tallene, som fortsat er fredelige og UDEN procentuel stigning men lettere fald. Antallet af døde pr dag er faldet og antallet af indlagte faldet. Så langt så godt – alt går rette vej som jeg hele tiden har forventet.

Jeg har hele vejen igennem appelleret til, at vi bruger vores mangeårige erfaringer med smitsomme sygdomme i fx dagpasninger. Et område som vi (og jeg) kender meget grundigt grundet såvel megen forskning og praktiske erfaringer.

Når vi har ophobning af smitsomme sygdomme i dagpasningerne og vil forebygge selvsamme er der følgende greb

1) Isolation af den syge (det syge barn skal hentes indenfor 1 time) og væk fra de andre børn

2) God personlig hygiejne –  skærpelse heraf ved ophobninger af smitsomme sygdomme (typisk vinter)

3) God afstand mellem børnene (deraf snakken om antal kvadratmeter pr barn)

3) Udluftning flere gange dagligt og børnene UD, UD og atter UD i den friske luft

Når jeg igen og igen siger, at foråret er vores ven – så er det fordi at vi ved at virulensen (altså virus levedygtighed og smitsomhed) falder markant når vi går udenfor. Dels fordi virus lever godt i varme og fugt (som har det bedst indendørs især i lummert og tæt rum) og dels fordi vi helt naturligt får større afstand mellem os når vi går udenfor. Dermed smitter vi hinanden mindre. Foråret er ensbetydende med at vi går mere udenfor – leger, går, cykler, løber, svømmer, arbejder i haven osv. Og dermed falder virulensen og vores smitte samt risiko for sygdom.

Hertil kommer – at vi ved at COVID 19 primært smitter mellem nære relationer. Det viser forskning fra bl.a. Kina, Italien og USA. Det betyder også, at den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell har en pointe når han siger, at man smitter derhjemme. Det er så der danskerne har befundet sig de sidste uger…

Lukningen af landet har massive konsekvenser for syge, som ikke får deres behandling, udredning og genoptræning. Mere end 11.000 operationer er aflyst. Forskning er stoppet. Folk tør ikke gå til deres læge og dermed kan opsporing af potentielt alvorlige sygdomme forhales. Den kæmpe regning til det danske samfund kommer til at koste fremover ifht prioritering af behandling. Ikke mindst dyre behandlinger. Det er proportioner, som jeg har efterlyst igen og igen. Og fortsat gør.

Mit budskab er, at du/I skal ud at udnytte foråret – gå i haven, løb, gå, cykel, svøm osv. Hold selvfølgelig den afstand vi har fået påbudt os – men gå udenfor så meget som muligt!

Lad mig for god ordens skyld understrege, at vi selvfølgelig skal følge regeringens og Sundhedsstyrelsens anvisninger. Jeg har heller aldrig sagt andet. Jeg er uenig i den politiske beslutning og har da også hæftet mig ved, at Mette Frederiksen selv offentligt har sagt, at der ikke var tid til at vente på den sundhedsfaglige evidens. Så dermed har hun jo også givet mig ret. Og selvsamme sundhedsfaglige evidens har vi fortsat ikke fået ifht lukningen af landet og der er ikke noget videnskabeligt grundlag for at fortsætte det politiske eksperiment med at holde landet lukket. Så lad os få landet åbnet – og så selvfølgelig holde fast i en indsats OGSÅ ifht corona.

Ps – I er velkomne til at kommentere – men hold tonen og undlad at fornærme mig. Nogle af jer har nu øvet jer RIGTIG MANGE gange uden at det er lykkedes. Og nej – selvfølgelig skriver jeg ikke min datters opslag. Som det måske er gået op for jer – er hun intelligent, indsigtsfuld OG formår at sætte sig ind i fakta. Det kunne rigtig mange tage ved lære af.