På søndag vises dokumentaren ´Indiens døtre´. På den ene side vil jeg gerne se dokumentaren, og på den anden side kender jeg kun alt for godt til det kummerlige syn, som indiske mænd fortsat langt hen ad vejen har på kvinder.

Jeg kender Indien ganske godt, fordi vi har rejst der en hel del og har tætte forretningsmæssige forbindelser til – ja – mænd. Indiske mænd. Mænd med hvem vi gentagne gange har drøftet kvinders vilkår. Vold mod kvinder (som er meget udbredt i ægteskaberne som kun uhyre sjældent fører til skilsmisse), kvinders manglende inddragelse i jobs osv. Listen er alenlang – og en del middage har da også fået ødelagt den gode stemning af samme grund.

Vi er forpligtet, når vi rejser og handler i andre lande, hvor ikke mindst kvinders rettigheder knægtes, til at tage diskussionerne. Flytte små sten. Holdninger, indstillinger osv. Det er et af mange angrebspunkter, som kan medføre bedre vilkår for kvinder. Større sikkerhed og ikke mindst færre voldtægter og mindre vold mod kvinder. Mange bække små.

I min krimi Hjerteløs – som foregår i Indien – forsøger jeg også at sætte endnu mere fokus på netop kvinders dårlige vilkår. Herunder jo det ultimative tegn på netop en sådan kvindeforagt – nemlig drab på pigefostre (femicide) eller nyfødte piger på landet. Eller manglende behandling af syge pigebabyer fremfor intensiv behandling af tilsvarende syge drengebabyer, ´handlen´ med drengebørn osv. Er du interesseret i kvinders vilkår i Indien, vil jeg anbefale dig at læse (eller lytte til) ´Hjerteløs´.

Sidst men ikke mindst – så føler jeg oprigtigt, at Indien de seneste år er blevet et farligere sted for os kvinder at rejse i. Der har altid været mænd, som tænkte primitivt. Også i Indien. Typisk blandt de fattige og uuddannede. Men tidligere ville de typisk kun have max en cykel, ingen TV/PC ej heller råd til fx alkohol eller våben. Den øgede velstand i Indien har ikke bragt øget forstand i mændene, men gjort dem i stand til at 1) købe en knallert/motorcykel 2) købe TV/PC 3) Få adgang til porno og stimuleret de primitive sider endnu mere, 4) fået mulighed for at købe alkohol, stoffer osv og 5) fået udskiftet en gren/kæp med reelle våben. Kort sagt er de primitive mænd ikke længere alene primitive, som du let kan slippe væk fra. Nej – nu er de langt, langt farligere. Det er et kæmpe problem for Indien, befolkningen og selvfølgelig også turismen.

Vil du som kvinde rejse til Indien – er jeg fristet til at råde dig til at rejse til et andet land. Det gør det så ikke bedre, at man i dag skal have visum for at komme ind i landet – og for at få det, skal ALLE rejsende fra Danmark opholde sig i den indiske ambassade i København sådan cirka 4 timer – altsammen STÅENDE som sild i en tønde i et lille rum med gennemtræk og kulde – for så at vente 1-2 uger på visum. Det betyder, at folk skal rejse fra hele landet til Kbh alene for at få visum og så udsættes for en sådan kummerlig behandling. Som var vi alle forbrydere. Det øger bestemt ikke rejselysten. Jeg formoder at netop denne del er Indiens afstraffelse af Danmark. Kvinder som mænd. Men det gør ikke landet mere indbydende at rejse hen til.