Sofie Hagen er overvægtig og mener, at der foregår shaming af de overvægtige. Wrong! Sandheden er, at der i mange år har fundet shaming sted af de slanke. Helt legitimt har befolkningen i fællesskab drøftet om modellerne var for tynde. Vist billeder af tynde modeller og tildelt dem en psykiatrisk diagnose. I fællesskab og med hånlig stemme. Alt mens normalbefolkningen er blevet federe og federe og tænkt “gyyyys – godt jeg ikke er for tynd”. Wrong – siger jeg bare. Wrong!

Vi skal tænke helt anderledes. “Havde jeg ikke haft dig og din kærlighed vejede jeg nu 115 kg” skrev en kær veninde til mig den anden dag. Hun vejer fortsat lidt for meget men sammen er vi godt i gang med at få hende til at genopnå sin normalvægt. En anden kær ven skrev “Tak for dig og din kærlighed” efter at han i første omgang var blevet sur over, at jeg havde fortalt ham at NU NU NU skulle han tabe sig. Før han blev rigtig syg af sin overvægt. Han er godt i gang med at tabe sig og vores indbyrdes kærlighed kun blevet stærkere.

Det er præcist det kærlighed handler om. At holde hinanden sunde, raske OG normalvægtige. Jeg vil have kærlighed knyttet til sundhed. Retfærdigvis har jeg selv i mange år følt hjerteprofessorens store kærlighed herhjemme – han holder nemlig øje med hver en bid jeg selv tager. Og om jeg motionerer dagligt. Falder jeg af på den – ja, så falder der brænde. Enkelte gange må jeg da indrømme, at jeg, når jeg har ønsket mig en flødebolle mere til desserten og mødt hans vrede blikke, har tænkt at han egentlig gerne måtte elske mig en snas mindre :-). Sandheden er dog at jeg er ham meget taknemmelig.

Anyway – Sofie Hagen er sundhedsfarlig når hun som komiker bedyrer, at overvægt ikke er farligt. Overvægt er en dødelig sygdom og dødeligheden fordoblet frem for hos normalvægtige. Længere tids overvægt og ikke mindst svær overvægt er selvfølgelig proportionelt farligere end kort tids overvægt. Børns overvægt vanvittig farlig. Der er kort sagt INTET godt at sige om overvægt. INTET. Det er en tikkende bombe for den enkeltes helbred og livslængde samt ikke mindst antal levede år uden sygdom og skavanker.

Hvorfor bliver Sofie Hagens budskab så farligt? Fordi der findes et velkendt begreb ´preferred reading´ som gør, at vi læser det vi gerne vil læse. Og tror på det vi gerne vil tro på. Rigtig mange overvægtige ville ønske at Sofie Hagen havde ret og vil nu i en periode citere hende som havde hun forstand herpå. Det har hun IKKE.

Tilbage står at tyk-aktivisterne er i samme gruppe som “hensynsfulde rygere” tidligere var. Nemlig på en sundhedsskadelig mission.

Så hjælp de overvægtige mennesker du elsker med at tabe sig – vær kærlig ærlig og tag selv del i indsatsen. Er du selv overvægtig så søg hjælp og vær også selv ærlig. Så hjælper vi hinanden. Hvorfor? Fordi vi elsker hinanden. Jeg elsker dig – ergo holder jeg dig sund og slank. Du elsker mig og jeg håber du vil gøre det samme for mig.

Ps. Sofie Hagens besked til BT var ´rend mig i røven´. Indrømmet det har jeg selv i svage stunder haft lyst til at sige, men det ændrer ikke ved, at det nok mest af alt siger noget om Sofie Hagen end den journalist som forsøger at passe sit arbejde.