Når man starter i 1.g ved man aldrig, hvilke kammerater, som ender med at blive ens livsven. Jeg var dog aldrig i tvivl med Torben Vang, for vi blev straks bedstevenner og har været det siden. Nu næsten 100 år efter. I hvertfald 44 år. Man kan roligt sige, at vi er fulgtes gennem livets op- og nedture.

Torben Vang er i mine øjne landets bedste kaptajn, hvilket blev bestyrket, da han var omdrejningspunktet for, at man fandt Kim Walls ligdele. Uden hans helt unikke viden og indsigt er mit gæt, at man aldrig havde fundet ligdelene. Lighundene søgte jo et helt forkert sted – men Torben Vang fik ledt dem rette sted hen – og så dukkede ligdelene frem. Én efter én. Det kommer også retmæssigt frem i den dækning af efterforskningen, som nu er blevet til en TV-serie. Torben Vang blev da også retmæssigt hædret herfor med en pris fra Anders Lassen fonden.

Jeg fulgte eftersøgningen fra sidelinien og var meget fascineret af, hvordan Torben ved hjælp af kendskab til strømforhold, vindforhold, dybde, opdrift og vægtfylde kunne regne ud, hvor noget måtte være landet mange måneder efter, at det var blevet kastet over bord. Hvor vi andre naivt – og Peter Madsen ligeså – jo nok altid har tænkt, at man “bare” kan kaste det i havet og så findes det aldrig – ja, så kunne (og kan) Torben Vang som en af de få i verden regne sig frem til, hvor det måtte ligge. Det er helt vanvittigt, hvad han kan finde i havet af ikke alene forsvundne kropsdele men også forsvundne tasker osv. Men det kræver ikke alene stor faglig indsigt men også “fornemmelse for vand”. Torben kan læse havet som ingen anden kan.

Samme fantastiske indsigt gjorde, at Torben var en vigtig kilde til min sidste krimi “Dødvande”. Den har intet med Kim Wall at gøre, men til gengæld nød jeg stor glæde af Torbens store indsigt i netop strømforhold, vind, vejr og hvor ting “gemmer sig” og findes i havet. Så derfor spiller netop samme en ganske væsentlig rolle i “Dødvande” og i det hele taget vandets hemmelighed. Hvis man kan sige det sådan.

Nu er jeg spændt på, om karakteren i TV2-serien “Efterforskningen” rammer plet med Torben Vangs personlighed og indsigt. Det er en urimelig og svær opgave  – for der findes kun én Torben Vang. Og han er heldigvis min livsven :-).