Siden 1998 har værnepligtige mænds intelligens været dalende. I 2017 var score på 40,4 og 42,1 i 2006. Det fremgår af en artikel i Berlingske samt forskellige artikler i diverse aviser og internetaviser.

Forklaringen er åbenlys – nemlig manglende søvn. Intet mindre. For i samme periode og har børn og unge sovet mindre og mindre. I dag er det helt skidt fat, hvor rigtig mange børn og unge ligger og chatter, snapper, gamer osv ikke alene til langt ud på natten – men i løbet af natten. Det betyder, at ikke mindst den dybe søvn bliver forstyrret og dermed udskilles der mindre søvnhormon. Så det er en åbenlys forklaring.

Det undrer mig meget i den nuværende debat om dalende intelligens, at INGEN so far har kommenteret søvnen. Den mest åbenlyse og naturgivende forklaring.

Går man ind og kigger på samme periode, hvor intelligensen er faldende, så er det præcis i samme periode at børn begyndte at få fjernsyn på værelset og siden computer, smartphones osv. Det er kun blevet værre.

Det handler ikke om forældede tests, om vi kunne regne i hovedet osv – det handler om, at for lidt søvn giver dummere børn. Punktum. At søvnen har en meget stor betydning for de kognitive evner er dokumenteret i et væld af studier. Den dokumentation mangler vi ikke.

Hvad vi til gengæld mangler i helt ekstrem grad er, at politikere, befolkningen, lærere, forældre og sundhedspersonale erkender og erindrer HVOR vigtig søvn er og får sikret at ikke mindst børn og unge får deres nødvendige søvn.

Når børn og unge ikke får deres nattesøvn – fordi forældrene ser gennem fingrene med hvad der sker på børneværelset – sidestiller jeg det med samme omsorgssvigt, som hvis selvsamme børn ikke fik mad derhjemme. Var det tilfældet, ville ikke mindst professionelle hurtigt underrette de sociale myndigheder. Ikke mindst hvis det stod på i årevis. Når det er manglende søvn – trækker mange næsten småfnisende på skuldrene. Det skal ændres.

Så ja – unges intelligens er dalende og den udvikling fortsætter med lynets hast taget i betragtning hvor lidt børn og unge sover. Skal den udvikling vendes skal børn og unge til at sove igen!