Må jeg bede om en taxachauffør, som ikke holder ramadan?
Den anden dag skulle jeg bruge en taxa fra lufthavnen. Jeg var bekymret over at have læst et studie om uheld i trafikken ved ramadanen. Denne viste nemlig, at risikoen for ulykker er markant større. Studiet er udført i De forenede Emirater, og blev offentliggjort i januar i år, og det viste, at risikoen for søvnrelaterede ulykker i trafikken(hvilket er en meget hyppig årsag til ulykker i trafikken), var mere end 6 gange større, hvis chaufføren holdte ramadan. Risikoen var næsten 4 gange større, hvis man kørte på motorvej. Det fremgår ikke, hvad risikoen så var hvis man både holdte ramadan og kørte på motorvej. Men af samme grund understreger forskerne, at folk der kører bil og holder ramadan, skal være særlige opmærksomme på IKKE at falde i søvn og køre, når de er trætte. Fint nok. Hvordan er det så med taxachauffører – og kundens sikkerhed. Kan man bede om ikke at køre med en taxachauffør, som holder ramadan? Er det en risiko, som kunden bør oplyses om?
Jeg bestilte en taxa fra Taxa Nord, og spurgte om man kunne bede om en taxachauffør, som ikke holdte ramadan. I spag erindring om, at det jo trods alt ER en kunde. Det skulle jeg aldrig have gjort. Telefondamen var vist meget tæt på at få en hjerneblødning over mit vanvid, og belærte mig samtidig om, at hun jo også kunne være på slankekur uden at jeg vidste det (jeg formoder hun trænger til det – og jeg forudsætter samtidig, at det IKKE er hende, som er chaufføren). Men det var noget skrækkeligt vrøvl, og så længe det ikke fremgik af politivedtægterne, så kørte der taxachauffører med og uden ramadan. Skal vi ikke nøjes med at sige, at samtalen forløb ret så agiterende. Så har jeg ikke sagt for meget – omend jeg efterfølgende tænkte, hvor er kundeplejen egentlig. Den havde hun åbenlyst lade blive hjemme.
Diskussionen er dog interessant. For kan man bede om ikke at blive kørt af en chauffør, som ikke har spist og drukket hele dagen og siden aftnen forinden. Er det en rimelig risiko for kunden at tage? Selv vil jeg meget gerne have lov til at takke nej. Jeg forventer, at taxachauffører er klædt på til arbejdet – hverken er på stoffer, har drukket alkohol, sovet for lidt, er psykisk ustabil eller for den sags skyld har nægtet at spise og drikke siden aftnen inden (årsagen interesserer mig egentlig ikke). Det er hvad jeg som kunde forventer for at sikre min og andres sikkerhed, når vi overlader vores liv i taxachaufførens hænder. Det burde være et oplagt sigte for ethvert taxafirma – at sikre sikkerheden – og det kan undre mig, at religion i dette tilfælde bliver vigtigere end trafiksikkerheden og varetagelsen af kundens behov.