TVA bragte i går et indslag om skolemælk, hvor jeg også indgik.

Det er meget simpelt, den videnskabelige dokumentation for at en halv liter mælkeprodukt er nødvendigt hver dag til børn (og voksne) findes ganske enkelt ikke. Længere er den egentlig ikke. At mælk så indgår i vores kost og madkultur er en anden snak – og at vi er en landbrugsnation.

Skader mælk så ligefrem? Det er der jo desværre mere og mere, som kan tyde på. Ikke mindst det seneste store befolkningsstudie fra Sverige, som jo viste, at dødeligheden stiger (blandt den voksne befolkning) i takt med øget indtag af mælkeprodukter.

Mejeriforeningen har gennem årene gjort et godt kommunikationsarbejde – og har sammen med udvalgte ´eksperter´ formået at sælge budskabet om ´1/2 liter mælk om dagen´ – hvilket må siges at være dygtigt gjort. På så sparsomt eller ikke-eksisterende videnskabeligt grundlag. Den ros skal de ha og det kan man ikke fortænke Mejeriforeningen i – da de immervæk er sat i verden for netop at fremme udbredelsen og konsumeringen af mælkeprodukter. Det er deres arbejde. Det er snarere Sundhedsstyrelsens rolle heri, som er meget problematisk. Og har været det i årevis.

Skader mælk så børn? Det er så også spørgsmålet. Vi ved, at deres kolesteroltal stiger (og dermed risikoen for åreforkalkning senere i livet) – og vi ved det bidrager til fedme. Omvendt ved vi også, at de vokser og udvikler sig ligegodt – uanset om de får komælk eller ej. I dag og med den virkelighed vores børn har anno 2014 i Danmark.

Moralen er nok – som det ser ud nu og med den ´børnegeneration´ vi har – at indtaget af mælkeprodukter skal begrænses. Det er ikke ´des mere des bedre´. Skolemælksordningen bør reelt erstattes af koldt rindende og rent vand på skolerne. Så børn får let adgang til koldt vand. Så kan man give børn de mælkeprodukter der hjemme, som man hver især vurderer er nødvendige.

[dfads params=’groups=591&limit=1′]