Det er sommertid, ferietid og tid til middagslur. På billedet napper både vores dejlige boxer, Bella, og jeg en velfortjent middagslur. Men hvordan er det egentlig med middagsluren? Er det godt eller skidt?

Min morfar sov middagslur i alle de 25 år vi kendte hinanden. Han blev 97 år og middagsluren var hellig. Noget han helt sikkert havde taget med sig som vane fra de år han boede i Rumænien. Et land der som så mange andre har tradition for middagslure i varmen.

Middagslur hos voksne sunde mennesker, som har en normal døgnrytme, er ikke nødvendigt. Da kan det reelt forstyrre nattesøvnen.

Man skelner mellem den faste middagslur, hvor man hver dag tager en lur, den akutte middagslur fordi man er usædvanlig træt (som her i ferien hvor man kommer for sent i seng) samt den planlagte middagslur (fx fordi man er ved at falde i søvn bag rattet).

Hos ældre ser en fast middagslur ud til at kunne have en fordel. Ikke mindst hvis den enkelte sover uroligt om natten, måske på grund af smerter eller sygdom, og dermed er træt.

Middagslure kan være medvirkende til at øge ens opmærksomhed, mindske træthed, mindske stressfølelse, bedre ens humør og hukommelse samt mindske ens vægt. Plus hjælp ældre med at ældes sundt. Med sund aldring tænkes ikke mindst også at den ældre lever et godt liv længst muligt, hvor vedkommende kan gå omkring, være selvhjulen, have en høj livskvalitet og være mindst muligt syg.

Et nyligt studie af mennesker over 65 år i 5 lande ved middelhavet viste, at dem der fast tog sig en lur midt på dagen generelt havde en sundere livsstil, spiste sundere og var mere fysisk aktive, end dem som ikke tog sig en middagslur. Fordelen ved middagsluren var især stor hos dem over 80 år og lidt større hos mænd end hos kvinder. Middagsluren hjalp de ældre til at ældes sundere.

I landene omkring middelhavet er der ikke mindst takket være varmen tradition for at man tager en middagslur. Det er der mindre tradition for herhjemme. Plus man herhjemme måske ser middagsluren som noget forbeholdt gamle mennesker. Og ældre ønsker generelt ikke at opfattes som gamle.

En god middagslur kan vare fra under 30 minutter og til to timer. Det er bedst, at den er midt på dagen. Lægges den for sent på eftermiddagen kan det gøre det sværere at falde i søvn om aftnen, og lægges den for tidligt kan man ikke falde i søvn. Straks efter frokost midt på dagen er et optimalt tidspunkt.

Hvor jeg altid anbefaler at det er bælgmørkt når man skal sove om natten – må der gerne være lidt dæmpet belysning ved middagsluren. Ikke alt for mørkt. For selvsamme lys skal jo sikre, at du ikke sover hele eftermiddagen væk og at du vågner forholdsvist hurtigt igen.

Bliver du træt bag rattet. Fx nu på vej gennem Europa, er en akut middagslur ALTID en rigtig god idé og typisk er 20 minutter nok. Samme øjeblik du begynder at overveje, om du skal åbne vinduet, komme musik på, nive dig selv i kinderne osv – bør du køre ind på en rasteplads, læne dig tilbage og sove 20 minutter efterfulgt af koffeinholdig drikke som kaffe eller cola. Så er du atter parat til at køre vågent og sikkert afsted.