Du kender det selv – I sidder ved middagsbordet og har en god snak – pludselig får din bordherre et fjernt blik i øjnene, tager sig til den ene bukselomme for så at hive sin telefon frem. Samme øjeblik forsvinder nærværet. Øjeblikkeligt. Der går et kort øjeblik og så overvejer du selv at tage din egen telefon frem. Hvem ved? Måske ligger der en ny katte-video på FB, som du bare MÅ se. Ganske givet for 5. gang. Men den er fortsat sjov.

Anyway – ligesom mobiler stjæler nærværet mellem voksne stjæler det selvfølgelig også nærværet ifht vores børn. Ikke mindst babyer.

Der er lige nu retmæssigt fokus på hvad ikke mindst nybagte mødres brug af smartphones, IPAD´s osv gør ved kontakten til barnet. Det mindsker uden tvivl den følelsesmæssige kontakt og dermed også den vigtig mor-barn-binding (det samme gælder også for far-barn-bindingen). Selv om virkeligheden som altid overhaler forskningen og vi ikke har egentlig videnskabelig forskning der dokumentere HVOR skadeligt det er for barnet, bør det ikke afholde os fra at bruge vores sunde fornuft og den viden vi allerede har.

For nylig var der stor opstandelse (med rette) omkring en søvnbog, hvor forældrene anbefales at lade barnet græde sig i søvn. Det er noget skidt – men jeg er tilbøjelig til at mene, at det er tifold værre det som forældre udsætter deres børn, når mødre fx ammer mens de tjekker FB, insta, chat osv. Det manglende nærvær er meget grov neglect af barnet. Skal vi måske ligesom nogle forslå at brænde benævnte bøger også brænde alle smartphones? Det bliver lidt bøvlet…

Husker du billederne af børnehjemsbørn i Rumænien? Som sad og rokkede lydløst i deres senge. Ganske enkelt fordi personalet ignorerede dem – ikke kom når de kaldte osv. At have snuden gemt i sin mobiletelefon mens man ammer, skifter barnet osv er også at ignorere barnet. Det fjerner ethvert nærvær. Og manglende nærvær fører let til manglende omsorg. Manglende omsorg fører til dårlig trivsel og i værste fald psykisk sygdom.

Så kære forældre – mødre og fædre – hold fokus på nærværet. Når du er sammen med barnet, når du ammer det, mader det, skifter det osv – så læg telefonen fra dig. Skal du bruge telefonen til noget vigtigt – så gå væk og signaler, at du et øjeblik er fraværende. Vend så tilbage til barnet igen.

Og jo – som nybagt forælder går du glip af rigtigt meget. Der er cafébesøg du må sidde over. Der er yogatimer du må melde afbud til. Der er endda kattevideoer du misser. Til gengæld har du fået den største gave livet kan give dig – et liv. Et barn du vil og skal elske hele livet. Et dyrebart liv. Pas på dit barn – og giv det det nærvær som barnet ubetinget fortjener. Hver dag tæller. Hvert øjeblik.

Ovenfor ser du min plakat “Nærvær” som mange dagpasninger har hængende. Der hører også en lille pjece til
https://forlagetliva.dk/plakat-naervaer-2
https://forlagetliva.dk/naervaer