Jens Gøtrik har netop kritiseret TV2 for at være dobbeltmoralske – al den stund at de samler penge ind til “Knæk cancer” og samtidig pulser Dicte og Rita løs. Og det med god ret.

Vi har i knap 20 år vidst fra den lægevidenskabelige forskning, at netop rygning på film får børn og unge til at starte med at ryge og ryge mere. Der er en tæt sammenhæng mellem hvad børn og unge ser på film og deres adfærd. Ser de film med skuespillere, der ryger, er sandsynligheden for at de selv starter med at ryge markant større end hvis de ikke udsættes for denne påvirkning. Endnu mere hvis det er helten eller heltinden. Påvirkningen er endnu større, hvis forældrene ikke ryger.

I USA har man i nu mange år netop grundet den ganske omfattende forskning på området haft meget fokus på at få fjernet rygning fra de amerikanske film. Herhjemme halter vi langt bagefter og dansk filmindustri har indtil videre ikke formået at tage et medansvar for at sikre at børn og unge IKKE starter med at ryge. Vi ved, at hvis børn og unge ikke er startet med at ryge før de fylder 18 år – så er risikoen for at de bliver rygere markant nedsat. Langt størsteparten af rygere er startet før de fyldte 18.

Generelt bør rygning udgå fra ALLE danske film og man bør have en klar film-rygepolitik. Det er pinligt, at der fortsat ryges i danske film. Også i Dicte og Rita. Og det påvirker børn og unge til at starte med at ryge.

Så når filmstjernen ryger – ryger børn og unge med! Kun dårlige skuespillere formår IKKE at spille rollen uden en smøg i kæften…