I går var en skøn sommerdag – men også trist. Jeg fik et par niv i hjertet.

Det startede på færgen. En mor kommer ind med to småbørn og siger til manden “Hov, vi glemte Ipads – henter du dem lige? Så er de jo dejligt stille og vi kan slappe af”. Manden skynder sig ned efter de to Ipads – og børnene var underholdt den gode time sejladsen tog.

Senere var vi ude at spise om aftnen. Bag os sad et forældrepar og deres to børn på vel 7 og 10 år. Begge med Ipads og ligegyldige spil (jeg kunne se dem fra hvor jeg sad). Vi sad i samme rum vel 2 timer – jeg vil mene, at samtalen mellem børn og forældre alt i alt var på 10 min (max). Resten af tiden sad børnene og spillede deres egne spil. Ingen kommunikation mellem de to søskende. Helt almindelige forældre (på den velstillede side) og to helt almindelige børn. Rædselsfuldt. Ganske enkelt.

Hvad er der sket? Hvor forsvandt samtalen hen? Opdragelsen.

Jeg må jo erkende, at vi professionelle ikke har været gode nok til at navigere i udfordringerne ved Ipads, androids osv. Vi er blevet passiviseret og bjergtaget af mulighederne.

Det korte af det lange er – at Ipads skal bruges fornuftigt. Det er hverken en sutteklud, sut eller lignende. Gider man sine børn så lidt – som man får indtryk af nogle forældre gør – bliver jeg meget trist om hjertet. Denne ligegyldighed og ensomhed som timelang spil alene med en Ipad afstedkommer medfører netop ensomhed, tristhed og ligefrem depression hos børnene. For slet ikke at tale om hvordan det afspejler sig i deres adfærd – herunder voldelighed og afstumpethed.

Så læg for pokker Ipads til side – og hold fast i at du har valgt at blive forælder – og det indbefatter at du gider tale med dine børn, snakke med dem, opdrage dem, forholde dig til dem osv. Det er tid til markant kursskifte.

Ferien er tid til tøffetid – et begreb jeg introducerede for rigtig mange år siden og som vel snart ender i Den danske ordbog. Heldigvis har mange forældre taget begrebet til sig – men tøffetid er MINUS Ipad….

Her er link til min plakat og pjece netop om nærvær:

https://forlagetliva.dk/plakat-naervaer-2
https://forlagetliva.dk/naervaer