Så er der gået fem dage fra at jeg lagde mit opslag op, hvor jeg efterlyste et netpoliti. Det opslag var set som et debatindlæg og den debat har jeg heldigvis fået skabt. Mit generelle indtryk er, at der er massiv opbakning i befolkningen til et netpoliti og at det får langt alvorligere konsekvenser at ´hate´ andre.

Alt tyder på, at man gerne må offentliggøre navne og beskeder fra ´haters´. Mit ærinde har dog aldrig været at hænge nogen ud – mit ærinde har været at få skabt en debat. Den har vi fået.

Debatten har så kostet mig et hav af hadefulde beskeder, mange positive tilkendegivelser, 8 dødstrusler (nok reelt flere jeg ikke orkede at læse), anden chikane, grove injurier, defamering og masser af ondskabsfulde tråde og kommentarer på ikke mindst fb spækket med løgne. Mange har forsøgt at tryne, true og chikanere mig til at tie stille over de sidste dage. Det er så ikke lykkedes. Debatten er i gang og tanken om netpoliti for alvor søsat. Så er det tid til at I andre også tager del i debatten og man politisk går i gang med det indledende arbejde.

Den gode nyhed er så, at jeg har oplevet en massiv opbakning fra befolkningen generelt, fået god hjælp af rigtig mange på fb til at stoppe løgnene om mig, modtaget en del undskyldninger, at antallet af hadbeskeder er gået drastisk ned efter sagens alvor og konsekvenserne for den enkelte hater er gået op for folk. Så på alle måder er jeg blevet bekræftet i, at mine tanker omkring netpoliti præcis vil virke efter hensigten. Mit bud er efter ganske få dage endda.

Mit forslag til netpoliti er følgende:
1) En offentlig instans med respons indenfor 24 timer
2) Umiddelbar konsekvens ifht gerningsmanden og med bødeforlæg
3) Offentliggørelse af ´haters´ navne efter fx 5 gange chikane (ikke mod samme person nødvendigvis) på en offentlig gabestok. Her vil venner, familie, arbejdskollegaer, chefer osv kunne se ens navn, hvilket selvfølgelig er ydmygende og skammeligt. God opførsel i en periode på fx 6 måneder får en af listen igen.

Det kræver meget vel en tilpasning af loven, så må det være sådan.

Indtil videre har nethad haft store konsekvenser for os ofre – ifht vores livskvalitet, psykiske velbefindende, sociale situation, arbejdsliv og økonomi. Nu skal spejlet vendes.

Indtil dette netpoliti effektueres, vil jeg anbefale alle at udøve social kontrol på ikke mindst facebook. For det er især facebook hvor megen chikane florerer (en væsentlig årsag er at det ikke indekseres på google, så det man skriver kommer desværre ikke frem ved søgning på personen). Hvis vi alle kommenterer og anmelder til administrator/fb når vi ser hadefuld retorik, så vil omfanget kunne nedsættes gevaldigt. I mit eget tilfælde har jeg set, hvordan hadefulde kommentarer fostrer andre hadefulde kommentarer – men også at anstændighed og ordentlighed kan få det stoppet igen. Så du kan selv gøre en hel del for at stoppe nethadet, indtil vi får et netpoliti. Så reager hver gang du ser det – også selv om det ikke er dig/dine/dit der hænges ud. Næste gang kan det være dig, som det går ud over. Toget med nethad kører nemlig videre fra person til person hele tiden. Så lad os hjælpe hinanden.

Denne debat afbrød mig i mit skrivearbejde med min 7. Krimi om børnelægen Anna Storm. Jeg kan roligt sige, at jeg på mange måder har fundet fornyet inspiration, indsigt, viden og erkendelse. Så jeg skriver top-inspireret videre…..

Tak for debatten for nu – tag den selv videre herfra. Næste skridt må være et politisk arbejde.