“Sov godt – din vej til bedre søvn” er titlen på den søvnbog, jeg er ved at skrive færdig. Mens jeg skriver, får du dagligt et godt søvnråd.

Dagens gode råd skal handle om paracetamol og søvn. En læser skrev begejstret til mig imorges – “Hurra – jeg har sovet som en sten. Jeg fulgte dit råd med at lægge en panodil på natbordet og stille et glas vand. Da jeg vågnede kl. 3 i nat med uro i kroppen og mit sædvanlige tankemylder tog jeg den resolut. Og sov som en sten derefter! Tusind tak for dit gode råd “.

Ja – som jeg altid siger- jeg kan få stort set ALLE til at sove bedre – men det kræver du lytter og handler. Den vigtigste årsag til at folk ikke sover bedre…er fordi de ikke følger de effektive råd. Simpelt og sandt.

Paracetamol – fx Pamol, Panodil eller Pinex – virker både smertestillende og har en lettere sløvende virkning. Begge dele gør, at du i nødssituationer, hvor du på trods af at have fulgt alle gode søvnråd IKKE kan sove, kan tage en enkelt tablet med 500 mg paracetamol. Du sover typisk indenfor 1 minut. Virkningen skyldes såvel at din uro kan skyldes muskeluro eller smerter, men også at paracetamol har en lettere sløvende virkning. Begge dele får dig til at falde i søvn.

Denne sløvende bivirkning til paracetamol er IKKE  særligt godt beskrevet i litteraturen men dog velkendt. Samme bivirkning giver selvfølgelig anledning til bekymring hvis du tager paracetamol før du bevæger dig ud i trafikken. Jeg har ikke været i stand til at finde forskningsprojekter omkring sammenhængen mellem brug af paracetamol og trafikulykker, hvor trafikanten døser hen eller falder i søvn. Sådanne data findes ikke og er i hvertfald ikke blevet publiceret i videnskabelige tidsskrifter. Jeg har søgt samme data herhjemme hos bl.a. Rådet for Sikker Trafik uden held. Mit råd til dig er derfor også, at du IKKE tager paracetamol før du bevæger dig ud i trafikken. Af risiko for at du skal døse hen og forulykke.

Paracetamol skal omgås med forsigtighed. Det er et lægemiddel, hvor der ikke skal ret meget til, at dosis kan medføre forgiftninger og i værste fald med dødelig udgang. Den mest frygtede del af forgiftning med paracetamol er akut leversvigt. En leversvigt som kan have dødelig udgang. Denne risiko for akut leversvigt ved brug af paracetamol ses at være større blandt kvinder end mænd, men er til stede hos begge køn. Risikoen øges, hvis man samtidig bruger medicin med morfin eller morfin-lignende stoffer. Grundet paracetamols potentielle giftighed fraråder jeg  metoden til børn!

Kort sagt – brug paracetamol med omhu og i ny og næ, hvor alle de gode søvnråd ikke slår til. I de perioder anbefaler jeg, at du har en tablet liggende på dit natbord og et glas vand. Hvis så du på trods af alle dine gode takter fortsat har uro, tankemylder og ikke kan sove, så tager du en enkelt paracetamol. Vupti og du sover!

 

Jeg tilbyder også søvnrådgivning. “Søvn-pakken” indeholder to telefonsamtaler, hvor første samtale er på 30 min og med målrettet søvnrådgivning og anden samtale på 15 min finder sted 14 dage efter som opfølgning. Send sms på 40312045 og skriv søvn – så finder vi et tidspunkt der passer dig til rådgivningen. Pris 499 (inkl moms). Du betaler via mobilepay.