En del oplever perioder i deres liv med skulderproblemer – herunder hvad man kalder indeklemningssyndrom (impingement). Det gør nas. Jeg har selv prøvet det for nogle år siden og min effektive kur var daglig skuldertræning og herefter daglig crawl-svømning (hvis vejret tillader det). Mine skuldre kører som smurt. Bogstaveligt talt – men jeg passer også godt på dem. For det var djævelsk med skuldersmerter. Du har nok også haft en periode med skuldersmerter – i hvertfald hvis du er over 40.

Rigtig mange får lavet pladsgørende operationer – en type operation som i mange år har været meget omdiskuteret. Og med god ret. Nu har en ny undersøgelse fra Finland, som netop er offentliggjort i det ansete medicinske tidsskrift BMJ, nemlig vist, at operationen ikke er mere effektiv end almindelig diagnostisk kikkertoperation i skulderen.

I undersøgelsen, hvor der indgik 210 patienter med tegn på indeklemningssyndrom, inddelte man tilfældigt patienterne i to grupper. Den ene gruppe fik foretaget pladsgørende operation, mens den anden gruppe alene fik foretaget kikkertoperation, hvor man kiggede skulderen efter. Efter to år havde begge grupper af skulder-patienter det lige godt og havde generelt opnået samme færre smerter og bedre bevægelighed. Der var absolut ingen forskel på deres skuldersymptomer.

Hvad betyder det? Ja, kikkertoperation har de færreste retfærdigvis brug for. Så pointen er, at du ved indeklemningssyndrom mest af alt skal sikre dig, at du får trænet din skulder – gerne indledningsvist under fysioterapeutisk vejledning. Og så er det ellers vedvarende fremadrettet at holde dine skuldre stærk. Længere er den egentlig ikke…

Skulderoperationer er ikke alene et invasivt indgreb med alt hvad dertil hører, men udgør også en meget stor samfundsøkonomisk belastning. Således er det en af de mest almindeligt udførte ortopædkirurgiske operationer såvel i verden som herhjemme. En operation som både koster tid og penge – og som efter alt at dømme i mange tilfælde er nytteløs.

Litteratur:
Cite this as: BMJ 2018;362:k2860
http://dx.doi.org/10.1136/bmj.k2860

Jeg har med vilje ingen reklamer på min blog. Men blev du lidt klogere af indlægget – er du velkommen til at overføre et mindre beløb – fx 5 kr – til mobilepay 40 31 20 45. Når selv The Guardian kan bruge det som betaling af deres fine artikler kan jeg også. Uden sammenligning iøvrigt :-).