Hvad vi ser lige nu – nemlig at plejehjem angribes for elendig omsorg for ældre – ikke mindst demente – må du vænne dig til. Mit gæt er at det desværre kun bliver værre.

De massive omkostninger, som regeringens Covid19-strategi har påført landet, vil uden tvivl medføre yderligere besparelser på netop ældreområdet. Så hvor grumsom tanken end er, så er min forventning at der netop på ældreområdet over de næste år vil komme endnu flere besparelser. Med besparelser følger der færre varme hjerter, mindre ekspertise og efteruddannelse og dermed ringere pleje. Længere er den desværre ikke. Et godt stykke hen ad vejen kan du takke dig selv -fordi du ikke kæmpede (og kæmper) mod dette Covid-vanvid, som koster landet (og ældre) vanvittigt meget. Selv nu hvor vi gennem de sidste to måneder af tallene har set, at udbruddet reelt er ovre. Det afholder IKKE regeringen fra fortsat at holde dele af landet lukket og ødelægge turistindustrien. Og så iøvrigt gå på ferie!! En i mine øjne horribel og helt uansvarlig opførsel fra politikernes side. Samme uansvarlighed rammer jo desværre også ældreplejen.

Tilbage til de ældre og demente. I min undervisning af plejepersonale møder jeg rigtig mange utroligt engagerede mennesker. Mennesker som netop har valgt at arbejde med mennesker grundet et godt hjerte. Omsorg for andre. Men alle kan blive presset af for lidt tid, en dårlig tone, dårligt arbejdsmiljø, følelsen af ikke at være værdsat, manglende efteruddannelse osv. Og så blive tonen let grim. Foragten tager over. Blindheden og måske også ligegyldigheden. Det er umådelig trist, ulykkeligt og skamfuldt.

Dokumentaren om Else håber jeg kommer til at give mening – for indtil videre har det mest af alt vist en ældre dement kvinde blive udsat for ydmygelser. Men altså også en kvinde, som ikke selv grundet sin demens har givet samtykke til at blive vist i selvsamme ydmygende situationer. Så jeg håber ved gud, at dokumentaren fører noget godt med sig. At ældre og demente får en bedre omsorg og mere tid. Men jeg er desværre meget skeptisk. Netop grundet de forventede fremtidige besparelser og deraf følgende mindre tid, ringere pleje osv.

Tilbage til Aarhus. Det er jo ikke kun plejehjemmene som lider – også Aarhus kommunes bosteder for udviklingshæmmede har senest været udsat for alvorlig kritik efter tilsyn af flere botilbud under Borgercenter Nord. Her gælder uden tvivl samme forhold 1) besparelser og 2) en tid med stor arbejdsbelastning grundet Covid19. Jeg er overbevist om, at hovedparten af de mennesker, som har valgt et sådan arbejde, har gjort det ud fra netop ønsket om at kunne hjælpe i dette tilfælde udviklingshæmmede. Men manglende tid, stress, dårlige arbejdsforhold, mange vikarer osv gør, at det er svært at leve op til standarden og retningslinierne. Endnu værre er det så selvfølgelig blevet her i Covid19-krisen, hvor de udviklingshæmmede har været isoleret med personalet på bostederne uden adgang til aktiviteter, ridning, fysioterapi, pårørende osv Så arbejdspresset på de ansatte har selvsagt været endnu større.  Det er ikke nogen undskyldning – men en forklaring. Og også en forklaring som kræver, at man ikke mindst politisk erkender, at besparelser selvfølgelig har konsekvenser. Og disse  besparelser bliver endnu værre. Netop grundet Covid19-krisen. Herom kan ingen tvivl herske.

I min krimi “Den sidste vilje”  beskriver jeg nogle af de forhold på plejehjemmene. Du behøver ikke lade pungrotten skrige…for du kan låne bogen helt gratis på biblioteket eller e-reolen :-).

God pleje handler om ressourcer – menneskelige, uddannelsesmæssige og økonomiske. I de konkrete sager er det ret åbenlyst, at selvsamme ressourcer IKKE har været tilstrækkelige. Der hviler et ansvar på politikerne – også i Aarhus. Det er ikke nok at pege fingre – og da slet ikke af kommunens ansatte. Politisk må man tage et ansvar. Menneskeligt må man tage et ansvar. Og vi vælger må OGSÅ tage et medansvar. For sandheden forbliver jo desværre – at vi har de politikere vi fortjener. Og dermed også den pleje – eller manglen på samme – af vores ældre medborgere, pårørende osv.

Lige nu vil jeg sende et thumbs up til ansatte på plejehjemmene og nævnte bosteder. Jeg ved godt, at du går på arbejde hver dag i håb om at gøre en forskel. At du ofte kommer hjem med ondt i maven, hovedpine og tristhed. At du gør dit bedste – omend du ofte tvivler. At du lige nu bliver udsat for chikane, grim omtale, pegen fingre, disrespekt osv. Det fortjener INGEN. Ret ryggen og gør det bedste du kan. Mere kan ingen forlange, Resten er op til poltikerne og os vælgere.