Inger Støjberg deler min (og mange andres) retmæssige bekymring for sikkerheden under ramadanen – når fastende muslimer fx sætter sig bag rattet. For 5 år siden bad jeg Taxa Nord om en ikke-fastende taxachauffør og fik et højst uforskammet svar af telefondamen. Det skete som følge af, at jeg netop havde læst (endnu et) offentliggjort studie som viste at risikoen for søvnrelaterede ulykker i trafikken var mere end 6 gange større hvis chaufføren holdte ramadan.
Senest har et andet studie fra Tyrkiet, hvor man fulgte dødsfald over en 9-årig periode vist, at antallet af dødsfald efter ulykker (og naturlig død) steg under ramadanen. Andre studier peger (forventeligt) på at reaktionsevnen er nedsat under fasten.

Nogle mænd og kvinder klarer helt sikkert ramadanen uden problemer, men de mænd og kvinder som i forvejen har nogle helbredsmæssige udfordringer (fx er overvægtige og har sukkersyge),ja, de tåler det selvfølgelig dårligere og deres reaktionsevne samt søvnighed bliver hurtigere påvirket.

Inger Støjbergs idé om at dem der vil faste og har et “farefuldt” job bør holde ferie, synes jeg er fantastisk god. Man har selvfølgelig retten til at faste, men omvendt må man ikke bringe patienten, kunden eller medtrafikanter i fare. På samme måde, som vi forventer at fx chauffører eller kirurger møder op på arbejdet uden at være påvirket af stoffer, have drukket eller være psykotiske, må vi også forvente, at selvsamme sikrer et tilstrækkeligt energiindtag til ikke alene at undgå at falde i søvn men også at de reagerer hurtigt og korrekt. Ikke mindst hvis de har ansvaret for andre mennesker – som fx bus- og taxachauffører har. Eller kirurger for den sags skyld. For slet ikke at tale om piloter. OMG forestil dig at flyve med en pilot, som har fastet i 16-18 timer…

Alt i alt efterlyser jeg nogle helt klare retningslinier og regler på området. Indtil da vil jeg personligt holde mig langt fra at køre med en chauffør, som faster. Men vores holdning til faste hos fx en buschauffør bør aflede samme, nøgtern sikkerhedsforanstaltning, som når bussen mister et hjul. Nemlig at man sætter et nyt hjul på og ved ramadanen selvfølgelig stiller krav om at chaufføren ikke faster.

Ps…hvis du mener det da er ligegyldigt, så fortæl mig lige, hvorfor vi overhovedet behøver frokostpauser? Eller for den sags skyld hvordan du selv har det efter 16 timers faste? Eller din partner for den sags skyld.

Religionsfriheden skal vi værne om. Med næb og kløer. Men det er på tide, at vi tager hånd om sikkerheden og nøgternt forholder os hertil. Ligesom enhver anden sikkerhedsrisiko.