Firstmovers – det er de i Morsø Kommune på plejecentret Støberigaarden. De har nemlig sat sig for at lave en ritualpolitik.

De sidste to dage har hospicesygeplejerske Helle Thorsted og jeg holdt to spændende dage for plejepersonalet om netop ritualer og ritualpolitik ved livets afslutning. Når man beskæftiger sig med så alvorligt et emne, vil mange forvente, at stemningen så var i mol hele tiden. Men det har bestemt ikke været tilfældet. For der har været alvor og der har været latter.

Når vores ældre (og unge) dør på plejecentrene kan det til tider være ret tilfældigt, hvilke ritualer den døende og pårørende tilbydes. Alt afhængig af hvilket personale, som er på arbejde. Det gør at nogen får en fantastisk god hjælp til den sidste, svære afsked med en elsket person, mens andre står helt mutters alene. Må famle sig frem. Det er selvfølgelig ikke rimeligt og kvalitetssikring er også her nødvendigt.

Ritualpolitik sikrer, at man på et plejecenter har en ensartet tilgang til ritualer. Har en plan for hvad der kan tilbydes – ikke mindst når de pårørende er forstenet i sorg. Og netop ritualer er en stor trøst og hjælp ved dødsfald. Vi har for kort tid siden alle været vidne til Prins Henriks død og bisættelse – og var da om noget vidne til et væld af ritualer. Ritualer som i sidste ende udgjorde en trøst og pejlemærke for såvel familien som befolkningen. Ritualer er med til at bære ikke mindst pårørende gennem den første svære tid – både fysisk, psykisk, socialt og åndeligt.

I samme forbindelse har Helle Thorsted og jeg netop lagt sidste hånd på en lille pjece ´Mine sidste ønsker´, som er beregnet til at beboere på plejecentre kan udfylde den og dermed få noteret deres ønsker ned. En stor hjælp for ikke mindst pårørende og personale efter dødsfaldet.

Pjecen bestilles via www.forlagetliva.dk og kurset kan bestilles via LIVA kurser. Se mere på www.livakurser.dk