Jeg tvivler på at mange danskere har mødt Sheik Mohammed bin Rashid – Dubais sheik og mangemilliadær. Han har lige tabt en retssag til en af hans koner og i hans slipstrøm er der endeløse historier om netop krænkelser af kvinder. Hans døtre som låses inde, afskæres fra omverdenen osv. Plus han har flere koner. Som det dumme bæst han er. Ja, pardon my french – men sådan opfatter jeg ham. Som et genuint dumt bæst.

Jeg mødte ham i Dubai for vel mere end 25 år siden. Jeg var inviteret derned som ekspert i sjældne sygdomme og skulle være hovedtaler på deres kongres om samme. Dubai (og UAE) havde og har fortsat et meget stort antal børn og voksne med sjældne syndromer ikke mindst som følge af indavl – og dermed ægteskaber mellem beslægtede familiemedlemmer typisk fætter/kusiner. På daværende tidspunkt var cirka halvdelen af alle ægteskaber i Dubai blandt indfødte og beslægtede. Det kan have ændret sig siden.

Dr. Manniche var hovedtaleren. De anede åbenlyst ikke, at Dr. Manniche var en kvinde og jeg kunne allerede se ved modtagelsen i lufthavnen, at forbavselsen var stor. Velan.

Jeg blev forinden mit oplæg som hovedtaler bedt om at udelade det med beslægtethed, da det jo var Allah´s vilje om et barn blev født med et handicap. Det overhørte jeg selvfølgelig og beskrev selvfølgelig genetikken ved mit foredrag.

I salen sad sheikerne behørigt på de forreste rækker – mens kvinderne stærkt indhyllet sad på de bageste rækker. Allerede der blev jeg skidt tilpas.

Efterfølgende var der reception, hvor Sheik Mohammed bin Rashid deltog. Arrangøren ledte mig venligt derhen. Sheik Mohammed bin Rashid stod i sin ørkendragt og kan man vel godt kalde det med en ekstrem knejsende holdning. Jeg rakte hånden ud og han besvarede nødtørftigt min hilsen og i hans ansigt stod foragten tegnet. Hvorefter han demonstrativt vendte sig om mod en anden mand i hans nærhed.

Som hovedspeaker havde jeg naivt forestillet mig en udveksling på måske bare to ord. Just pretend. Også selvom jeg “bare” var en kvinde. Men nej – hans blik emmede af foragt og reelt ondskab. Sådan opfattede jeg dette lille og meget kortvarigt møde.

Jeg vendte mig resolut om og forlod receptionen. Og det var så det….

Når jeg læser om Sheik Mohammed bin Rashids skilsmisse fra sin ene kone og de ting som nævnes i hans slipstrøm – er jeg ikke et øjeblik i tvivl om hans kvindeforagt og ækle syn på kvinder. Det mærkede jeg selv en lillebitte flig af. Og det var ikke et kønt syn.