En interessant rapport fra Sverige og Finland konkluderer, at det IKKE er på skolerne at smittespredning af COVID19 finder sted (se link nedenfor). Det betyder også, at der IKKE er grund til, at hele skoler lukker ned, når et enkelt eller to børn er testet positive for COVID19. Fuldstændig samme forhold vil selvfølgelig være gældende for danske skoler – og en stor del af vores COVID19 viden er netop fra udenlandske studier.

Kort sagt – skoler bør IKKE lukkes ned, hverken som forebyggende tiltag eller ved udbrud. Man kan foretage lokale tiltag i klassen, såfremt det måtte skønnes nødvendigt. Men reelt får børn meget sparsomme symptomer og ofte slet ingen. Og det er IKKE dem, som får smitten til at udbrede sig.

Så igen CoROpå – det samme gælder også for landets dagpasninger. Man skal følge normale foranstaltninger ifht hvad vi gør med syge børn – nemlig sende dem hjem, hvis de er syge – har feber, er utilpasse osv. Men det er IKKE en tikkende COVID19-bombe. Plus oftest kan man jo af gode grunde ikke se, om noget snot er hverken klart, gulligt eller midt i mellem. Sådanne “snot-studier” gik vi bort fra for mange år siden og giver i dagligdagen ikke meget mening. Trods alt.

Til skoler og dagpasninger – træk vejret. Vi går ind i en fase med forkølelser osv – og de skal selvfølgelig håndteres som vi nu plejer at håndtere forkølelser. Men at lukke hele skoler ned, fordi et enkelt barn testes COVID19-positiv er helt ude er proportioner og nedenstående studie gælder selvfølgelig også for danske skoler.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/c1b78bffbfde4a7899eb0d8ffdb57b09/covid-19-school-aged-children.pdf