Det skal selvfølgelig give anledning til særlig granskning, hvorfor 3 ud af 4 af de smittede i Aarhus er fra Somalien. Det kan handle om mange ting – boformer, spiseformer, omgangsformer osv. Det mest nærliggende er at rette opmærksomheden mod vandpiper.

Jeg har ikke været i stand til at finde kønsfordelingen udover at hovedparten af de smittede er mænd i alderen 20-64 år. Men præcist hvordan kønsfordelingen er har jeg ikke fundet.

Mit gæt er, at der er en meget stor overvægt af mænd. Måske 80%. Måske endnu flere. Mit gæt – og det forbliver et gæt – er at det også relaterer sig til vandpiper. I et eller andet omfang.

Jeg husker en artikel fra tilbage i marts – tror det var på EB – hvor en somalier fortalte, at han bestemt fortsat ville dele sin vandpipe med andre. Hvis han repræsenterer tilgangen til Covid19 forstår jeg udmærket udbruddet.

Kan fælles brug af vandpiper være en forklaring? Meget vel.

Tilbage til dagens tal – det er præcis som de var i går – procentuelt – nemlig 0,77%. Det er fortsat så små variationer og det gode budskab er jo, at der er fuldstændig ro på de utrolige lave antal indlagte på intensiv og i respirator – nemlig 2 og ingen forandring.

Lad os holde fast i, hvordan Covid19 primært smitter – nemlig primært mellem nære personer – som fx deler bolig, køkken, vandpipe, seng osv. Det er også grunden til at vi har set udbruddet på plejehjem, hvor plejen jo netop gør man kommer tæt på hinanden.

Ja – SARS-CoV-2 er luftbåren – men det er IKKE ensbetydende med, at den primært smitter over længere afstande, hvilket intet da heller tyder på. Den smitter som sagt primært mellem nære relationer.

Hold nu fast i din forstand derude – RO på! Og til pressen vil jeg gerne fortsat opfordre om det samme.

Lad os sammen glæde os over, at de få udbrud vi ser er fredelige og intet tyder på at noget er ved at blive optrappet. Kig selv på tallene, hvis du er i tvivl.

Og så hold fast i de gode råd, vask hænder, gå mest muligt udenfor (specielt nu i det skønne vejr), luft ud, sov godt og lev sundt. Ved du hvad – så går det hele såmænd :-).

Covid19 skal vi lære at leve med og omgås – ligesom vi lever med rigtig mange meget mere drabelige bakterier, vira og svampe. Der vil komme udbrud tidvist. Sådan er det. Des før både du, pressen og politikerne indser det – des hurtigere kan vi komme tilbage til et normalt liv og ikke mindst få sat landet på rette spor igen.