Lige nu er der fokus på at COVID-19 er i stigning i Indien. Særligt i visse stater. Det ændrer dog ikke ved, at dødeligheden som følge af COVID-19 generelt har været langt lavere end i fx Danmark.

Indien er et helt særligt – og enormt stort – land, som vi på ingen måde kan sammenligne med Danmark. Og heller ikke skal. På samme måde, som man heller ikke kan tale om Europa som en samlet enhed ifht smitte – sådan er det også for Indien og dette enorme land. Plus et land hvor visse dele af befolkningen lever under ekstremt fattige kår. Så Danmark og Indien er IKKE sammenlignelige.

Hvad vi dog til gengæld kan forholde os til – er omkostningerne ved COVID-19-indsatsen og den næsten blinde tilgang hertil. Tuberkulose er ikke alene en grim sygdom det er også en dødelig og meget smertefuld sygdom.

Tuberkulose er i stigning i Indien som følge af blandt andet lockdown – med mange familiemedlemmer tæt på hinanden i alt for lang tid. Det øger smitten meget markant for tuberkulose. Og forventningen er da også, at den affødte dødelighed som følge heraf vil stige markant over den næste tid. På samme måde ser vi også markant stigning i antallet smittede med mæslinger og polio. Også to meget grimme infektionssygdomme som er langt værre end COVID-19. Ikke mindst når det gælder børn og unge.

Endnu et godt eksempel på, hvordan indsatsen ifht COVID-19 har været helt ude af proportioner og på bekostning af andre langt mere alvorlige, smitsomme sygdomme.

Måske kommer vi også til at se en stigning af tuberkulosetilfælde herhjemme – det må tiden vise – jeg har ikke formået at finde opdaterede danske tal hvad angår tuberkulose.

Læs mere her:

https://www.nature.com/articles/d41586-021-01022-x?utm_source=Nature+Briefing&utm_campaign=bb0ab2520d-briefing-dy-20210423&utm_medium=email&utm_term=0_c9dfd39373-bb0ab2520d-43810037