Debatten om hvor farlig ´tyndfed´ er minder mig om de mange frustrerende år, hvor folk igen og igen lyttede til Arne Astrups vildfarelser om sukker, der ikke fedede. “Preferred reading” hedder det begreb. Nemlig at man tager de budskaber til sig, som er mest passende. Som man ville ønske var sande.

Nu er det så Bente Klarlund Pedersen og Thorkild Sørensen som igen og igen og igen fremfører det samme trættende (og forkerte) budskab. Deres ærinde har jeg svært ved at forstå. Bente Klarlund Pedersen startede allerede sin ´vildmand´ ved sin tiltrædelsesforelæsning som professor. Allerede da var det forkert, og jeg kan have svært ved at se, hvordan et sådan budskab kan gavne folkesundheden. Slet ikke når man ser hvordan det tages imod af netop overvægtige. Med kyshånd og endnu en god undskyldning for at forblive overvægtige!

Det handler nok til dels om, at Bente Klarlund Pedersen måske har et ønske om at aflede tankerne fra at UVVU (Udvalgende vedrørende videnskabelig uredelighed) i et udkast til dom fra 9. maj holder fast i deres tidligere vurdering af at Bente Klarlund Pedersen har begået videnskabelig uredelighed i fire artikler. Udvalget er enig endda. Det er dog en ganske alvorlig anklage.

Lad mig slå det fast – jo – overvægtige SKAL tabe sig. Af så mange grunde. Brug nu den sunde fornuft for pokker da! Når alt andet åbenbart svigter. Overvægt har stor betydning for de vægtbærende led, ryggen, forhøjet blodtryk, forskellige kræftformer, sukkersyge osv. Og vægttab gør en forskel. Og dem der motionerer og dermed føler sig sunde, ved også, at al motion bliver lettere og sjovere, når man ikke skal kæmpe med de ekstra kilo. Meget markant endda. Jeg kender også selv svaret. Det er også hvad litteraturen viser. Igen og igen. BMI er den bedste måde for flest muligt at følge egen vægt og sundhed. Taljemål er helt sikkert også vigtigt, men som det også har været fremført, er det meget svært at måle korrekt – selv for folk der måler det regelmæssigt.

Lige nu sidder rigtig mange overvægtige og knuselsker Bente Klarlund Pedersen og følge, samt klapper i hænderne over, at de (igen igen) er blevet udråbt som de sundeste i klassen – og vi kan med sindsro pege fingre af de slanke mens vi spiser chips, vingummi – alt sammen med smør på. Guuud hvor er vi dog sunde – og guuuud hvor er de (satans) slanke usunde. Not!

At der så selvfølgelig også er slanke, som lever usundt og er usunde af så mange grunde, herunder fordi de er storrygere,fysisk inaktive, drikker for meget, tager for meget kokain, har for stort taljemål osv er en anden snak. Men det ændrer ikke ved, at overvægt forbliver en risiko og markant øger risikoen for såvel sygdom som dødelighed.

Derfor er jeg nødt til at gentage, at begrebet ´tyndfede´ forvansker debatten og blot gør, at overvægtige bilder sig ind, at de er de sunde. Og reelt græmmes jeg ved, at man vedholdende fremfører disse forfejlede budskaber. Udover som sagt forsøg på en afledningsmanøvre. Nogle fund kan have forskningsmæssig interesse, men når noget gøres til et ´folkebudskab´ om forebyggelse bliver det helt forfejlet, når man fører sig frem så skeløjet som tilfældet er nu. Det bliver decideret sundhedsskadeligt!

Brug din sunde fornuft – motioner, spis sund og hold dig slank. Er du blevet tyk – så forsøg at tab dig. Jeg vil gøre det samme.

Lyt ikke til Bente Klarlund Pedersen – hun er aldeles ukorrigerbar og i mine øjne farlig for folkesundheden.