Lige nu er der meget fokus på Forældreansvarsloven og børn der udleveres til fædre, hvor der har været tilfælde med vold, seksuelle overgreb osv. Vi har netop været vidne til den skrækkelige sag, hvor Kevin på 3 år bortføres af faren. En sag som om noget vidner om, hvor grove overgreb og handlinger fædre kan slippe afsted med.

Fokus med “Udenfor sæsonen” er selvtægt. Lidt a la den sag, hvor morfaren skød advokaten og forsøgte dræbe datterens exmand i retten.

Jeg forsøger med krimien at bringe fokus på netop manglende beskyttelse af børnene, og at forældre/bedsteforældre kan blive så fortvivlede, at de tyer til selvtægt. I krimien spiller ikke mindst et broderskab/loge på øen en væsentlig rolle for, at tingene får lov at ske SÅ længe, før nogen ved selvtægt griber ind.

Jeg har arbejdet med omsorgssvigt og socialt udsatte børn i mange år og sad som lægelig ekspert i udviklingen af Barnets Reform. Med krimien forsøger jeg at bringe fokus på de forhold, som gør sig gældende i netop de grimme sager. Sager hvor systemet ikke beskytter barnet, men tvært om lader det i stikken og favoriserer forældrene samt hvor omgivelserne alt for længe forholder sig passive. Enten fordi underretninger (som nu i Tønder) ignoreres eller ganske enkelt fordi omverden forbliver passive iagttagere.

Mit fokus er – og vil alle dage være – barnets tarv i centrum. Det forsøger jeg med ´Udenfor sæsonen´ at holde fokus på. Barnets tarv. Som gældende Forældreansvarslov er idag er det IKKE barnets tarv der er i centrum – det er forældrenes. Også de fædre (og mødre) som forvolder skade på barnet, moren osv. Deres rettigheder har aldrig været stærkere. I visse og meget ulykkelige tilfælde på bekostning af barnet og hvor barnet betaler en så høj pris, som ingen bør burde betale – herunder fortsat vold, trusler mod moren og ikke mindst seksuelle overgreb.

Hvorfor? Fordi politikerne er ligeglade? Tarvelige? Eller skyldes det mon også i virkeligheden stærke broderskaber? Du kender måske svaret. Jeg gør ikke.

“Udenfor sæsonen” er 5.krimi om Anna Storm og udkommer på torsdag d. 24.9.2015. Den kan købes som almindelig bog og e-bog. Sender du mig en mail på vibeke@vibekemanniche.dk sender jeg dig gratis e-bog.