Bornholms kommune er netop blevet dømt til at betale 300.000 kr som erstatning til en ung kvinde, fordi de ikke greb ind i tide, da hun og hendes søskende levede under meget uværdige forhold.

Bornholm har (ligesom andre ø-samfund) haft nogle grimme børnesager gennem tiden. I min krimi “Udenfor sæsonen” tager jeg fat på samme emne (selvfølgelig ikke nogen konkret sag).

Det er dog ikke kun på Bornholm, at vi har og har haft grimme børnesager. Hver gang jeg læser herom i pressen eller i mit daglige læge-arbejde er involveret heri, bliver jeg så umådelig trist. Så trist på børnenes vegne. I dag kunne vi så læse om en 24 årig mand, som er sigtet for grov vold mod et 2 måneder gammelt barn.

Jeg sad med som lægelig ekspert da “Barnets reform” blev udarbejdet – og jeg var glad for, at underretningspligten til offentligt ansatte blev endnu mere skærpet. Jeg er også glad for, at den sidenhen er yderligere skærpet, således at den enkelte ved tilsidesættelse af sin underretningspligt kan komme i fængsel op til 4 måneder. Konsekvens gør, at den enkelte skærper sanserne.

Når vi læser om sager som den unge mand, så er det næste uden undtagelse risikofyldte familier – og dermed også familier, hvor enhver efterfølgende kan se, at kommunen burde have grebet ind tidligere. De professionelle omkring familien underrettet osv.

Jeg underviser regelmæssigt i underretningspligten og omsorgssvigt mod børn – og det er uden tvivl det kursus og foredrag, som jeg holder, hvor jeg hver eneste gang håber, at et barn mere bliver “set” og uværdige forhold opsporet i tide – således at familien kan få hjælp og barnet beskyttes bedst muligt. Alle børn har nemlig krav på et værdigt børneliv. Uanset hvilken familie de fødes ind i – og uanset familiens religiøse, politiske, kulturelle eller lokale forhold. Hvor end de måtte bo i landet.

Jeg glæder mig over, at kvinden fra Bornholm fik retmæssig erstatning. Det giver hende IKKE en værdig barndom tilbage, men det stiller skarpt på den forpligtelse som ALLE kommuner har efter Serviceloven – nemlig at drage omsorg for at kommunens børn trives og ikke udsættes for uværdig behandling, herunder vold, indespærring og seksuelle krænkelser.

“Udenfor sæsonen” kan lånes gratis på biblioteket (som fysisk bog, ebog og lydbog) – eller købes her:

https://forlagetliva.dk/catalogsearch/result/?q=udenfor+s%C3%A6sonen