Til tider vågner man op til nyheder, som er decideret sundhedsskadelige. Og det er nyheden fra et vist nok selvbestaltet råd ´Vidensråd for forebyggelse´ – herefter kaldet ´Vrøvleråd for fortykkelse´. Jeg tror, at de ikke alene er langt fra battet – men også langt fra befolkningen. Bente Klarlund Petersen ikke mindst fremfører jo det ´fortykkende budskab igen og igen – men det gør det ikke mere rigtigt. Det minder mig desværre om de mange år, hvor Arne Astrup forsøgte at overbevise befolkningen om, at vi ikke blev tykkere af sukker. Gud, hvor vi elskede den løgn. Når man så dykkede ned i ikke mindst hans egen forskning, var der ingen holdepunkter for påstanden! Mens vi gradvist blev tykkere og tykkere og lystigt guffede vingummi´ er i os og sukkerindustrien klappede i deres hænder, fordi strategien virkede. Nu er det Mejeriforeningen som han er rigtig god ved.

Lad mig slå det fast – jo – overvægtige SKAL tabe sig. Af så mange grunde.
Brug nu den sunde fornuft for pokker da.

Når budskabet i pressen bliver, at dødeligheden er større blandt dem som er lettere overvægtige og taber sig, end blandt de lettere overvægtige skyldes det, at der er bias/confounding i resultaterne plus at man skævrider egen rapport. Der er stort set ingen overvægtige, hellere ikke lettere, som ikke vil sige, at de forsøger at tabe sig. Når de så endelig taber sig, men nogle desværre som følge af sygdom, vil de jo oplyse, at det var intenderet. I hvert fald i starten. Selv om det faktisk er tegn på alvorlig og for nogle dødelig sygdom. Læser man rapporten, er der da heller ikke videnskabeligt belæg for at sige andet og de studier der henvises til er der netop en hel del confounding og dermed forbliver det i bedste fald inkonklusivt.

I mit arbejde som sociallæge kan jeg se på alle vores sygemeldte, hvor meget overvægt betyder ikke mindst i forhold til belastning af de vægtbærende led, ryggen, forhøjet blodtryk, forskellige kræftformer, sukkersyge osv. Ja, det burde jo være velkendt for forfatterne bag rapporten. Og vægttab gør en forskel. Plus det også er det, som litteraturen fortsat viser.

Sjovt nok kommer dette fra deres hovedkonklusion slet ikke med i den offentlige lancering:
”Det er ikke muligt ud fra de foreliggende studier at afgøre, hvor grænsen mellem normalvægt og overvægt bør ligge, hvis ønsket er at identificere de overvægtige, som skal anbefales at tabe i vægt for dermed at mindske risiko for sygdom og død.” Netop. Og der burde arbejdet være stoppet.

Selv har jeg motioneret hele mit liv – især tennis og løb. Nu er jeg vel den mest runde i vores lille familie (det behøver man ikke at være Sherlock for at vide) – og selv om jeg løber hver dag, gør de få ekstra kilo at det er betydeligt sværere for mig at holde trit samt at mine forskellige ankelskader efter sporten gør mere ondt. Selvfølgelig gør det det. Og dermed bliver det endnu sværere for mig at holde kiloene fra kroppen. I et liv der bugner af kalorieoverflod og hvor vi i vores dagligdag har svært ved at finde anledning til at bevæge os.

Sjovt nok er det ikke førsteforfatteren til rapporten, Thorkild IA Sørensen, som var ude med det glade budskab. Det ville også virke patetisk, hvis han med sit ganske pæne BMI som på ingen måde afslører et motionsaktivt liv skulle sige det til befolkningen. Nej, så hellere tage en af de slanke medforfattere (og retfærdigvis også formanden).

Når et så gak budskab lanceres, er der ikke andet at sige, at personerne bag skævrider forskningen og misbruger ´rådets´ taletid. Nu sidder rigtig mange overvægtige og klapper i hænderne over, at de (igen igen) er blevet udråbt som de sundeste i klassen – og vi kan med sindsro pege fingre af de slanke mens vi spiser chips, vingummi – alt sammen med smør på.

Derfor er jeg nødt til at sige til befolkningen – og ikke mindst førsteforfatteren til rapporten – jo, det gør en forskel at tabe sig. Voksne overvægtige skal forsøge at tabe sig – forsøge at leve sundt. Og dermed tabe sig. De er ikke født runde! Og jeg er faktisk chokeret over, at man vælger at bringe et så uanstændigt budskab til torvs. Også selv om de understreger, at det ikke gælder for børn.

Brug din sunde fornuft – motioner, spis sund og hold dig slank. Er du blevet tyk – så forsøg at tab dig. Jeg vil gøre det samme.

Lyt ikke til ´Vidensråd for forebyggelse´ AKA ´Vrøvleråd for fortykkelse´.

Rapporten “Skal overvægtige voksne tabe sig?” kan hentes ned fra www.vidensraad.dk