Der er vist ikke mange, som ikke har læst enten hele Yahya Hassans digtsamling eller enkelte af ham – samt hørt ham reciterer nogle af dem. Min mening herom har jeg givet udtryk for et andet sted på bloggen.

Nu er den kvindelige kontaktperson, Louise Østergaard, som Yahya havde i sin kriminelle løbebane, udkommet med en roman. Jeg har ikke læst den – men jeg har læst digtsamlingen. At Louise Østergaard har misbrugt sin position som professionel er der ingen tvivl om – ej heller at hun har misbrugt en ulige position og selvfølgelig ikke skulle have indledt et forhold til en 16-årig kriminel hashmisbruger. Derom kan ingen tvivl herske og derfor var det også helt korrekt, at hun blev fyret som kontaktperson. Ejendommeligt nok dog ikke fra specialskolen.

Er det anderledes, når det er en 38-årig kvindelige kontaktperson, som har et seksuelt forhold til en 16-årig dreng – end hvis det var omvendt? Altså en 38-årig mand med et seksuelt forhold til en 16-årig? Nej – egentlig ikke, selv om jeg skal indrømme, at jeg ligesom stort set resten af landet har været lidt nølende. Men det er reelt egne fordomme, som står i vejen. Det er fortsat en voksen omsorgsperson, som har misbrugt sin betroede stilling og position. Udnyttet et barn i nød – en åbenlys fortvivlet ung mand, med såvel hashmisbrug som store sociale problemer (herunder grov kriminalitet), som af samme grund har haft brug for en kontaktperson til at få ham på rette spor. Ikke med i sengen…. Selv om flere har sagt det ikke er strafbart, har jeg svært ved helt at forstå, at det ikke er strafbart, men det lader jeg andre vurdere. Men er det ikke strafbart må det befinde sig i gråzonen. Yahya Hassan kom til specialskolen som 14-årig og lærte da Louise Østergaard at kende. Og to år efter opstår det seksuelle forhold. Hvor ved vi så det fra?
Man kan med god ret være bekymret for Louise Østergaards dømmekraft ifht arbejdet med andre udsatte børn og unge og jeg er reelt rystet over, at hun fortsat arbejder med udsatte børn og unge. Det er jo netop sådanne overgreb der skal undgås. Og overgreb forbliver det – det er IKKE at betragte som et ligeværdigt forhold mellem to ligeværdige partere. Det er og bliver en voksen der misbruger en ungs tillid og behov for trøst, kærlighed og sex.

d. 26.1.2014
Jeg kan forstå på presseomtalen, at Louise Østergaard er blevet fritstillet fra sin stilling. Set i lyset af ovenstående er det helt rigtigt og burde nok være sket langt tidligere. Det er jo en ganske alvorlig sag, og man bør selvfølgelig agere ligedan uanset om det er en mandlig eller kvindelig lærer. Der forbliver tale om et misbrug af sin stilling og et ikke-ligeværdigt forhold mellem en voksen ansat kvindelig omsorgsperson og en dreng.