Lad os endelig følge opfordringen og gøre 2014 til ´Året hvor vi læser kvindelige forfattere´. Nedenstående artikel fra The Guardian er så sand så sand – og afspejler også forholdene herhjemme. Jeg har tidligere plæderet for, at man hvad angår bogpriser – som også Nobels litteraturpris – sikrede ligelig kønsfordeling. Det kunne være, at man konsekvent uddelte to priser – som ved fastelavn 🙂 – eller hvert andet år. To tønder – én til drengene og én til pigerne.

Som kvindelig forfatter har jeg en åbenlys interesse i emnet, men det har jeg også som kvindelig læser. Mange gode venskaber og kærlighedsforhold ikke mindst til mænd har gennem årene været udfordret af vores til tider ret ophidsede diskussioner om ´god litteratur´. Stort set alle de bøger jeg selv læser og køber er af kvindelige forfattere. Min mands er mandlige forfattere. Sådan er det. Og hver især finder vi helt sikkert en helt særlig genklang i bøgerne – især dem skrevet af vores eget køn. Og dermed også hvad vi hver især tolker som læseværdigt. Selv kan jeg se, at 95% af mine læsere er kvinder – resten typisk mænd som er blevet lokket, truet, tvunget og fuppet til at læse bøgerne. Og jeg påskønner hver og en af mine læsere – men erkender også, at de tager udgangspunkt i en kvindes univers. En kvindes tanker om identitet, liv, kærlighed, børn, sex, arbejde, politik osv. Hvad kan jeg andet som kvinde selv?

Så læs denne spændende artikel – og kom gerne med indenfor i Anna Storms univers – alle bøger kan endda lånes på biblioteket, også som e-bøger, plus flere af dem kan høres som lydbøger, hvor jeg selv har indlæst dem.

http://www.theguardian.com/books/2014/jan/22/year-of-reading-women-2014-bias-male-writers