Jeg var inviteret ind til dagens udgave af “Shitstorm” på P1. Men egentlig opfattede jeg ikke debatten om nethad for nylig som en shitstorm. Tværtom viste alle undersøgelser jo, at befolkningen er med mig og ønsker et netpoliti. Så jeg mødte meget stor opbakning i befolkningen.

Debatten fik os et skridt videre. Forløbet er meget interessant. Lige først vrimlede det ind i min indbakke og på FB med alle mulige svinske kommentarer (primært fra mænd), på FB faldt folk over hinandens fødder for at svine mig til, men så pludselig var det som om, at det gik op for folk, at de kunne blive afsløret overfor deres venner, familie, kollegaer, kunder osv. At omverdenen ville se, hvor dumme svin de var. Næsten på sekundet stoppede netchikanen mod mig. Meget interessant.

Dernæst er det også interessant at se, hvordan flere er vendt tilbage til mig og har fortalt, at de selv forsøger sig med social kontrol, når de ser nogen skrive grimt. En mand fra Enhedslisten havde i går angiveligt skrevet noget virkelig svinsk (igen) om mig – det fik en kvinde til at stoppe ham – og sørme om ikke opslaget blev fjernet. Jeg formoder han blev flov og skammede sig. Og det er netop denne flovhed som jeg er ude efter.

Hvis vi to møder hinanden i det virkelige liv – og du kalder mig smatso (hvad INGEN nogensinde har gjort i den virkelige verden) – så vil omgivelserne straks reagere. Din mor vil skamme sig, din kone krympe tæer og din arbejdsgiver tænke ´han skal fyres – han har en skrue løs´. Kort sagt du udskammes og omgivelserne foragter dig. Samme foragt vil jeg have på nettet….

Tilbage står min appel om et netpoliti. Jeg håber, at der politisk kommer interesse om forslaget og at man starter med at nedsætte et ´netpoliti-udvalg´. Et sådan skal være offentligt og betjent af nogle skrappe og skarpe ´hackere´ – folk som har tilstrækkelig IT-viden til at kunne spore netmobberne lynhurtigt. Og det kan de – selvfølgelig kan de det.

Min pointe med netpoliti og konsekvens af ens nethad er forebyggelsen. Hvis folk ved, at de risikerer en bøde og at de risikerer at blive offentliggjort på en offentlig gabestok – så tænker de sig om to gange (og nok også tre) før de sviner andre til.