Snart starter skræppekoret igen og ikke mindst den meget stærke lobby – som formaner os alle om at undgå sollys. Og skal vi ud i sollyset skal vi helst have smurt os ind i en bøtte solcreme (vel at mærke den dyreste af slagsen).

Det er løgn og humbug! Manglende sollys er ligeså farligt som rygning.

Et stort stude fra Karolinska sygehus i Sverige har netop konkluderet HVOR farlig manglende sollys er. Dem der bevidst undgår solen – og det er der snart rigtig mange som gør – lever gennemsnitligt 0,5-2 år kortere og dør typisk af hjerte-karsygdomme. Studiet har netop været bragt i det internationale medicinske tidsskrift, Journal of Internal Medicine, og må siges at være ganske overbevisende.
I studiet fulgte forskerne knap 30000 kvinder gennem 20 år og de indsamlede meget detaljerede oplysninger om ikke mindst kvinders solforbrug og andre væsentlige forhold.

Kvinder som havde et meget aktivt ´solliv´ havde en markant mindre risiko for at udvikle hjerte-karsygdomme forskellige andre sygdomme sammenlignet med dem, som undgik solen.

Hvad da var endnu mere skræmmende var, at dem der IKKE røg og undgik solen havde samme dødelighed som dem der røg OG nød solen, hvilket får forskerne til at konkludere, at manglende sol er ligeså dødelig og farlig som rygning!

Hvad kan vi lære af dette overbevisende studie? At solen IKKE skal undgås men nydes. Nydes som den livbringende sol det er. Selvfølgelig uden at vi får solskoldninger. Desværre har nu mange års solhysteri gjort, at rigtig mange voksne – og ikke mindst de stakkels børn – nærmest jages væk fra solen. Det er helt, helt, helt gak. Jo megen soleksponering øger risikoen for hudkræft – men det skyldes solskoldninger, og man kan sagtens nyde solen OG undgå solskoldninger. Også helt uden at bruge tonsvis af cremer righoldige på hormonforstyrrende stoffer.

Ud i solen med jer! Nyd den. Sug den til jer. Og undgå hjertekarsygdomme – hvilket retfærdigvis er det som de fleste af os dør af.

Avoidance of sun exposure as a risk factor for major causes
of death: a competing risk analysis of the Melanoma in
Southern Sweden cohort

J Intern Med 2016; doi: 10.1111/joim.12496.